26543941-wheatgrass-shot-juice-from-wheat-grass-trend-of-health

Så äter vi klimatsmart år 2030

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Vi kommer att äta allt mer klimatsmart under de närmaste 10 åren. Nya växtbaserade proteinkällor och mindre svinn i matlagningen är framtiden. Här är några trender.

De kommande 10 åren är avgörande om vi ska undvika en klimatkatastrof, enligt många forskare. År 2030 når vi slutpunkten för FN:s globala hållbarhetsmål. Maten som produceras och konsumeras står för en tredjedel av utsläppen i Sverige. Allt detta kommer att påverka hur vi äter i framtiden.

Allt fler svenskar äter mer växtbaserad mat. En undersökning Orkla genomförde i höstas visar att tre av tio försöker äta mindre kött för klimatets skull.

Redan nu ser vi en uppsjö av olika typer av växtbaserade produkter. Under 20-talet kommer variationen av växtbaserade produkter breddas till både nya produktområden och nya proteiner.

Konsumenterna efterfrågar fler alternativ till soja och det görs mycket spännande forskning på området. Både på danska och svenska universitet experimenteras det med att tillverka livsmedel från gräs. Om tio år kommer vi tveklöst äta mat gjort på fler och mer annorlunda råvaror mot idag.

Vegansk ost har hittills haft varken den smak eller konsistens som konsumenterna förväntar sig. Men nu håller det på att förändras. Det går att göra vegansk ost av blomkål, kikärtor, ris, nötter och frön. I USA kommer allt fler hippa ostmärken, gärna baserade i Brooklyn.

Att pickla, det vill säga lägga in saker, är ett enkelt sätt att ta hand om sina rester som kan varieras i all oändlighet. Många svenskar har nog testat att pickla in rödlök, men man kan även pickla morötter, rättika, kål eller gurka som börjar bli mjuk. 20-talet kommer att kännetecknas av svinnsmartare matlagning.

relaterat

Thomas Henry utsedd till bästa Tonic Water 2021
Utmärkelser

Utsedd till bästa Tonic Water 2021

Den stora gintrenden har medfört att marknaden översköljts av nya tonics och mixers de senaste åren. Som en reaktion på det anordnade det internationella spritmagasinet The Spirits Business nyligen sin allra första blindprovning av tonics och mixers.

Fika och relationer med Hanna Persson
fika

Fika och relationer med Hanna Persson

För Hanna Persson är fika laddat med trygghet och värme. Hon tar med oss på fikats resa genom hennes liv, från barndomen i Sundsvall, till tonårens raggningsfika och att återigen inta en viktig roll i den nyblivna mammans relationer.

Äntligen Fashion på Spritmuseum
Event

Äntligen Fashion på Spritmuseum

Spritmuseums stora satsning sommaren 2021 är modeutställningen Fashion Cocktail, som visar ett urval ur den aldrig tidigare för publik visade Absolut Fashion-samlingen.

Våriga nyheter på Systembolaget
Alkohol

Våriga nyheter på Systembolaget

Lagom till våren presenterar importören Diageo flertalet produktnyheter som landar på Systembolaget, och inkluderar produkter från varumärkena Tanqueray, Captain Morgan och Zacapa.

Nyhet från 19 Crimes kombinerar det bästa av två världar – vin med inslag av kallbryggt kaffe
Vin

Nyhet kombinerar vin och kallbryggt kaffe

Vinvarumärket 19 Crimes med innovation som drivkraft och en banbrytande historia, fortsätter att tänja gränserna med nyheten The Deported – ett rött vin med inslag av kallbryggt kaffe.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.