26543941-wheatgrass-shot-juice-from-wheat-grass-trend-of-health

Så äter vi klimatsmart år 2030

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Vi kommer att äta allt mer klimatsmart under de närmaste 10 åren. Nya växtbaserade proteinkällor och mindre svinn i matlagningen är framtiden. Här är några trender.

De kommande 10 åren är avgörande om vi ska undvika en klimatkatastrof, enligt många forskare. År 2030 når vi slutpunkten för FN:s globala hållbarhetsmål. Maten som produceras och konsumeras står för en tredjedel av utsläppen i Sverige. Allt detta kommer att påverka hur vi äter i framtiden.

Allt fler svenskar äter mer växtbaserad mat. En undersökning Orkla genomförde i höstas visar att tre av tio försöker äta mindre kött för klimatets skull.

Redan nu ser vi en uppsjö av olika typer av växtbaserade produkter. Under 20-talet kommer variationen av växtbaserade produkter breddas till både nya produktområden och nya proteiner.

Konsumenterna efterfrågar fler alternativ till soja och det görs mycket spännande forskning på området. Både på danska och svenska universitet experimenteras det med att tillverka livsmedel från gräs. Om tio år kommer vi tveklöst äta mat gjort på fler och mer annorlunda råvaror mot idag.

Vegansk ost har hittills haft varken den smak eller konsistens som konsumenterna förväntar sig. Men nu håller det på att förändras. Det går att göra vegansk ost av blomkål, kikärtor, ris, nötter och frön. I USA kommer allt fler hippa ostmärken, gärna baserade i Brooklyn.

Att pickla, det vill säga lägga in saker, är ett enkelt sätt att ta hand om sina rester som kan varieras i all oändlighet. Många svenskar har nog testat att pickla in rödlök, men man kan även pickla morötter, rättika, kål eller gurka som börjar bli mjuk. 20-talet kommer att kännetecknas av svinnsmartare matlagning.

relaterat

Orkla lanserar chipspåsar med fossilfri plast
Hållbart

Chipspåsar med fossilfri plast

Chipsvarumärket börjar nu gradvis lansera nya påsar gjorda med finsk tallolja, som är en restprodukt från skogsindustrin.

Ludwig Tjörnemo är Årets Kock 2020
Utmärkelser

Ludwig Tjörnemo är Årets Kock 2020

Finalen i Årets Kock 2020 avgjordes förra veckan på Annexet i Stockholm. Efter en rafflande final vann Ludwig Tjörnemo och är ny svensk mästare i professionell matlagning.

Hur klimatsmart är vin på PET?
Vin

Hur klimatsmart är vin på PET?

För ett tag sedan genomförde Systembolaget en undersökning kring svenska konsumenters uppfattningar och kunskap kring olika förpackningar. Undersökningen visade att det är få som känner till vilken förpackning som är bäst för miljö och klimat.

Årets Kock 2020 blir ett digitalt event under flera dagar med final 17 september
Utmärkelser

Årets Kock livesänds via TV4-Gruppen

Finalen i Årets Kock, där 8 kockar gör upp om titeln Årets Kock 2020 hålls den 17 september och blir som tidigare kommunicerat ett digitalt event i år.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.