Rodbetor och en curd av blommor i Birgit Nilssons egen dessert och pralin

Rödbetor och en curd av blommor i Birgit Nilssons egen dessert och pralin

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Ett av världens mest unika konstnärskap har tolkats i bakverk. Dessa kommer att avnjutas den 11 oktober i samband med the Birgit Nilsson Prize Award på Kungliga Operan i Stockholm samt den efterföljande galamiddagen på Grand Hotel. Då serveras desserten ”La Nilsson 100” och pralinen ”La Nilsson” för första gången.

 

Det är två sanna kreatörer och vänner som tagit fram bakverken, operasångaren Rickard Söderberg och dessertmästaren Joel Lindqvist.

Båda dessa är baserade på vad som finns i historisk, svensk mylla från Birgit Nilssons hembygd och av dagens sunt och naturligt odlande och matproduktion. Allt i produkterna är ekologiskt, naturligt veganskt och helt fritt från nötter. De innehåller klassiska och jordnära råvaror i kombination med milda, skira blommor som växer där Birgit Nilsson hade sitt hem.

Så här beskriver Rickard och Joel sina skapelser:

”För att sjunga Wagner behöver man en bra röst och rejäla skor”.
Orden är Birgit Nilssons, och vi har satt dessa stabila Wagnerskor som grund i vår dessert med en botten av rostade pumpafrön och kulturarvsvete.

Desserten genomsyras av en krämig 70-procentig chokladmousse där chokladens djärva sting framträder starkare än dess sötma, precis som i Birgit Nilssons omisskännliga humor. La Nilsson själv låg i betlandet på Bjärehalvön innan hon begav sej mot världens scener, och vi hyllar detta bondska arv genom hjärtat av rödbetspannacotta. Var än La Nilsson sjöng överöstes hon av blommor. Därför har vår bakelse en curd gjord på blommor som växer i hennes hemby Västra Karup, bl.a. ros, ringblomma och vitklöver samt en gelé av väldoftande syren och fläder.

Rickard och Joel har inspirerats av Birgit Nilssons jordnära förhållande till livet och till sin hembygd, hennes storartade artisteri och möjligheterna som finns i skapandet av desserter och sötsaker.

– Bakverken består av två delar. Den ena är bakgrunden i Birgit Nilsson liv och konstnärskap som jag fördjupat mig i till den grad att hon går arm i arm med mig livet ut. Det andra är det tekniska hantverket som Joel står för när han förkroppsligar denna berättelse om Birgit Nilsson, förklarar Rickard Söderberg.

Det är samma ingredienser (pumpafrön, kulturavsvete, rödbetor, 70 procentig choklad, ros, ringblomma, syrén och klöver) i desserten och i pralinen. De båda har samma smaker men olika konsistens och form. Desserten har formen av ett hjärta och pralinen är rund.

Joel Lindqvist om hur han arbetar:
– Jag tycker om att hela tiden skapa nya saker och ta ut svängarna i smaker och råvaror för att få något välsmakande och speciellt att äta och avsluta fina måltider med. Det här samarbetet har varit väldigt roligt.

Andra viktiga historiska personer som tidigare fått ge namn åt bakelser är Napoleon och kung Gustav II Adolf. En som fått ge namn åt en pralin är ingen mindre än Mozart, Mozart-kugeln.

 

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.