annons

Restauranger kan lara oss sluta dricka tomma kalorier

Restauranger kan lära oss sluta dricka tomma kalorier

Vi dricker fler kalorier än många tänker på – och det är tom energi i stort sett utan näringsämnen, säger Henrik Scander, doktorand i måltidsvetenskap vid Örebro universitet. Han tror att restaurangbranschen kan bidra till nya vanor som är både hälsosammare och gör att mat och drycksmakar gott.

–Män får i sig mest energi från dryck. De dricker mycket läsk, mjölk och öl. Kvinnor dricker mer te och vatten, säger Henrik Scander, som nyligen har publicerat två studier om detta i Public Health Nutritionoch i International Journal of Gastronomy and Food Science.

Hur ligger svenskar till i samband med drickkonsumtion?

Livsmedelsverket gör en undersökning som heter Riksmaten. Henrik Scander har använt den senaste som undersöker vuxna svenskar, i vilken nästan 1 800 personer deltar. Alla deltagare rapporterar vad de äter och dricker – under olika dagar och under olika tider på året för att få en bra spridning. Henrik Scander har särskilt fokuserat på vad svenskar dricker.

–Vi dricker till exempel mer juice idag än tidigare. Det är jättegott men när du pressar frukt får du främst i dig vatten och socker. Dessutom kan du dricka 10 äpplen utan att bli mätt.

–Svenskarna har också tagit efter vana i Medelhavsländerna att dricka ett glas vin på vardagskvällarna.

Problemet är att svenskarna samtidigt fortsätter dricka stora mängder på helgerna. Det gör att 25 procent, eller en av fyra svenskar, konsumerar för mycket alkohol.

 

Henrik Scander, som själv har en bakgrund som sommelier, anser att restauranger har en viktig roll att spela.

–Våra vanor påverkas av hur andra gör. Vi kan redan se hur restauranger i högre utsträckning har börjat ta fram dryckespaket med alkoholfria alternativ. Tidigare var det ett glas vin till varje rätt som gällde.

–Nu läggs större omsorg på att ta fram fina teer, must och egensmaksatt vatten för att kombinera medmaten. Kunder ska känna att de får samma värde, men hälsosammare alternativ. Detta är också något som är väl integrerat i vår sommelierutbildning.

Sommelierna har kunskap om hur vi på bästa sätt kan kombinera mat och dryck för att det ska smaka bra. Därför har de en möjlighet att få oss att gå ifrån traditionella kombinationer: vitt vin till fisk, rött vin till det röda köttet eller läsk med pizza.

–När vi tittar på hur mycket energi vi får i oss hamnar ofta drycken i skymundan. Mina studier visar att det behöver lyftas fram och att vi behöver hitta nya kombinationer, säger Henrik Scander.

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.