Raddningsaktion for Sveriges minst alskade julmat

Räddningsaktion för Sveriges minst älskade julmat

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Grisfötter, lutfisk och dopp i grytan är några av de rätter som en majoritet av svenskarna helst låter bli på julbordet, visar en ny undersökning. Nu har ICA tillsammans med kocken Isabella Morrone tagit fram helt nya versioner av Sveriges minst älskade julmat för att inspirera fler att återupptäcka våra minst omtyckta julbordsklassiker.

Undersökningen är genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av ICA och kartlägger svenskarnas inställning till julmaten. Resultatet pekar på att några av våra mest traditionella rätter håller på att försvinnahelt från julfirandet. När svenskarna får frågan om vilka av de traditionella julrätterna de helst undviker på julbordet toppas listan av grisfötter (74 %), kalvtunga/kotunga (69 %), lutfisk (52 %) och sylta (50 %). Nu vill ICA inspirera fler att återupptäcka våra mest klassiska rätter på nytt genom att göra om dem i helt nya versioner.

– Maten vi äter förändras i takt med att vi inspireras av nya matkulturer och trender, så även julbordet. Några av julens rätter upplevs idag som daterade, men eftersom vi sätter högt värde vid julens traditioner är det inte självklart att plocka bort eller byta ut dessa rätter. På ICA Köket vill vi inspirera fler att överraska på julbordet genom att servera oväntade julklassiker i moderna former, säger Leif Grönlund, Matkreatör för ICA Köket.

Längtan efter att testa nya smaker på julbordet är tydlig i undersökningen. Ungefär hälften, 52 procent, svarar att de tagit bort eller lagt till någon rätt på julbordet de senaste tre åren. Bland de rätter som svenskarna gärna lägger till härstammar flera från utländska kök, som exempelvis tapas (27 %), falafel (16 %) och sushi (15 %).

ICA Köket presenterar nu helt nya varianter av Sveriges minst älskade julmat, varav en av de sex rätterna får en italiensk tolkning av Isabella Morrone, kocken bakom La Bocca och Bella på Österlen:

Italiensk slarvsylta på anka av Isabella Morrone och ICA Köket
Pankofriterad lutfisk med jalapeño och ärt- och avokadokräm
– Grisfötter i sojagelé med misomarinerade morötter
– Dopp i grytan med äpple och ingefära
Kalvtunga med rostade hasselnötter och dijonnaise
– Krispig brunkål med ingefära och sesam

* Undersökningen är genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av ICA mellan den 16 juli och 5 augusti 2018 med 4 200 respondenter i hela Sverige.

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.