Svenskarna borde få dricka mer opastöriserad mjölk. Det säger nu Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi och överläkare vid Sahlgrenska akademin, dagarna innan reglerna mot försäljning av sådan mjölk ytterligare skärps.
”När allergi nu är en av våra vanligaste sjukdomar borde opastöriserad mjölk ses som något medicinsk intressant, i stället för något som till varje pris ska hindras”, säger hon till Göteborgs-Posten.
”Vi vet att barn som växer upp på bondgård har betydligt färre allergier än barn som inte gör det. Vi vet också att en faktor till det är att de dricker opastöriserad mjölk – det finns det flera studier som visar”, säger hon till tidningen, och pekar på att exempelvis Tyskland och Danmark tillåter försäljning av opastöriserad mjölk så länge den har testats.
Svenska Livsmedelsverket är dock kallsinnigt till den idén.
”Om vi skulle gå vidare med ett sådant system, skulle vi behöva titta på hur till exempel Finland gått tillväga. De införde liknande regler 2012 och har därefter, trots tester av mjölken, haft utbrott av till exempel ehec, salmonella och campylobacter. Det skulle behövas väldigt många tester för att helt förhindra utbrott”, säger smittskyddssamordnaren Mats Lindblad.