Prisvinnande rom med anor från förbudstiden
Foto: Umida Group

Prisvinnande rom med anor från förbudstiden

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

The Real McCoy har blivit en stor succé i USA genom sin rom helt utan tillsatser. Produktionen sker hos familjeägda Foursquare på Barbados som är ett av världens främsta romdestillerier.

The Real McCoy rom har sedan starten 2012 vunnit över hundra internationella medaljer. Destilleringen sker på Foursquare som har blivit utnämnt till Rum Producer Of The Year av IWCS fyra år på raken. Nu lanseras The Real McCoy i Sverige genom en tolvårig Single Cask i så kallad superpremium-kvalitet.

Historien om The Real McCoy börjar under förbudstiden på 1920-talet i USA med den äventyrlige kaptenen Bill McCoy. Bill var en så kallad rum runner som köpte rom i Karibien och sålde på internationellt vatten utanför Manhattan. Eftersom Bill alltid höll på kvaliteten och aldrig spädde ut sina varor fick de benämningen The Real McCoy.

När producenten Baily Prior filmade en uppmärksammad TV-dokumentär om Bill McCoy träffade han Richard Seale som är fjärde generationens Master Distiller på familjeägda Foursquare. Tillsammans uppstod idén om att skapa klassisk rom i högsta kvalitet enligt Bill McCoys principer. The Real McCoy tillverkas därför hantverksmässigt av endast lokal jäst, melass och källvatten från Barbados samt är helt fri från sötning och tillsatser. Vidare lagras all rom enligt åren på flaskan till skillnad från rom i solerasystem.

– The Real McCoy lever tveklöst upp till namnet genom sin extremt höga kvalitet. Mottagandet i världen har varit fantastiskt vilket gör det extra roligt för oss att äntligen få introducera den exceptionella rommen i Sverige, säger Yvonne Wener som är Business Development Manager på Umida Group.

The Real McCoy 12 Years Single Cask destilleras i små batcher i kopparpanna och kolonnbrännare innan den lagras på hårt rostade amerikanska bourbonfat. Doften har toner av smörig ek och kryddig mörk choklad. I smaken finns smörkaramell tillsammans med fattoner, apelsinzest och tobak. Eftersmaken är mjuk och strukturerad med viss pepprighet samt en förnimmelse av rök.

The Real McCoy 12 Years Single Cask lanserades på Systembolaget 24 februari.

relaterat

Thomas Henry utsedd till bästa Tonic Water 2021
Utmärkelser

Utsedd till bästa Tonic Water 2021

Den stora gintrenden har medfört att marknaden översköljts av nya tonics och mixers de senaste åren. Som en reaktion på det anordnade det internationella spritmagasinet The Spirits Business nyligen sin allra första blindprovning av tonics och mixers.

Fika och relationer med Hanna Persson
fika

Fika och relationer med Hanna Persson

För Hanna Persson är fika laddat med trygghet och värme. Hon tar med oss på fikats resa genom hennes liv, från barndomen i Sundsvall, till tonårens raggningsfika och att återigen inta en viktig roll i den nyblivna mammans relationer.

Våriga nyheter på Systembolaget
Alkohol

Våriga nyheter på Systembolaget

Lagom till våren presenterar importören Diageo flertalet produktnyheter som landar på Systembolaget, och inkluderar produkter från varumärkena Tanqueray, Captain Morgan och Zacapa.

Nyhet från 19 Crimes kombinerar det bästa av två världar – vin med inslag av kallbryggt kaffe
Vin

Nyhet kombinerar vin och kallbryggt kaffe

Vinvarumärket 19 Crimes med innovation som drivkraft och en banbrytande historia, fortsätter att tänja gränserna med nyheten The Deported – ett rött vin med inslag av kallbryggt kaffe.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.