Premiär för årets juldrycker
Foto: Carlsberg

Premiär för årets juldrycker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

På måndag den 2 november är det premiär för årets juldrycker på Systembolaget.

Säsongens julsortiment från Carlsberg Sverige innehåller både nya favoriter och smakfulla klassiker som har varit ett måste på svenska julbord i generationer. Inte minst Falcon Julbrygd som bryggdes första gången 1898 och Apotekarnes Julmust som är minst lika älskad idag som när den lanserades i början av 1900-talet. Bland de nyfunna favoriterna finns bland andra Apotekarnes Bryggarmust och Falcon Vinterbrygd som båda hade premiär förra året. Dessutom kommer Nya Carnegiebryggeriet med en tidig julklapp i form av en Red IPA bryggd med apelsin och pomerans.

Ett av de första bryggerierna i Sverige som började producera julöl var Aktiebryggeribolaget Falken och än idag håller Falcon den stolta julölstraditionen vid liv, inte minst med Falcon Julbrygd som framställs efter ett anrikt recept från 1898.

En annan juldryck med stolta anor är julmusten som lanserades som ett alkoholfritt alternativ till öl i början av 1900-talet. Julmusten blev snabbt en succé och varje år konsumerar svenskarna över 30 miljoner liter julmust. Apotekarnes Julmust är mångas favorit och står för över 70 procent av den totala försäljningen.

För den som vill ha en lite vuxnare och mindre söt julmust, finns sedan förra året Apotekarnes Bryggarmust som är en blandning av julmust och alkoholfritt julöl. Inför julen 2019 lanserades även Apotekarnes Vintermust, vilket inledningsvis ledde till kraftiga reaktioner eftersom en del trodde att den skulle ersätta den vanliga julmusten.

– När krutröken väl hade lagt sig, var det många som uppskattade Vintermustens mörkare karaktär med toner av kaffe och mörk choklad. Vintermusten ersätter den tidigare Årsmusten och innehåller 20 procent mindre socker än den vanliga julmusten, säger Henric Byström, Kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

På Carlsberg Sveriges alkoholfria julmeny finns även två härliga öl: Falcon Vinterbrygd med toner av choklad, kaffe och torkade frukter och Eriksberg Hovmästarlager som var det första svenska alkoholfria julölet på Systembolaget, då under namnet Eriksbergs Julbordslager.

Från Nya Carnegiebryggeriet kommer nyheten Pomander IPA som är bryggd med skal från apelsin och pomerans. Med en lite mörkare och kraftigare maltkropp balanserar den julens smaker utmärkt.

– För oss på Carlsberg Sverige innebär julen att föra en stolt bryggartradition vidare. Julöl och julmust är en lika självklar del på julbordet som skinkan och sillen och det känns alltid lite högtidligt att presentera årets juldrycker, säger Henric Byström.

Carlsberg Sveriges julöl finns till försäljning på Systembolaget från 2 november.

relaterat

Jill Johnson lanserar vårens vita vin - Nashville Stories Bianco
Vin

Jill Johnson lanserar Nashville Stories Bianco

Lagom till ljusare tider får vinfamiljen Nashville Stories tillökning. Det tredje släppet i Jill Johnsons vinserie heter Nashville Stories Bianco och är ett vitt vin från Piemonte i Italien.

Absolut satsar på nytt segment med Absolut Soda Lime & Cucumber
Blanddryck

Absolut satsar på nytt segment

Den 1 mars lanserar Absolut en nyhet i Hard Seltzer-segmentet; Absolut Soda Lime & Cucumber. RTD-sodan kommer att ingå i Systembolagets fasta sortiment.

En hållbar limiterad matkasse med hjärtat i havet
Matkasse

En hållbar limiterad matkasse med hjärtat i havet

De limiterade matkassarna, som är ett genuint mathantverk med nordiska råvaror från havet, är ett samarbete mellan Frida Ronge, gastronomisk ledare på restaurang TAK i Stockholm och Skagerrak Nordic Dry Gin.

En svenskfavorit blir veganvänlig i ny design
Vin

En svenskfavorit blir veganvänlig i ny design

Med omstart kommer ofta förnyelse och med den annalkande våren har Stoneleighs klassiska serie från Nya Zeeland förnyats. Looken har setts över och uppdaterats parallellt med att vinet numera klassas som helt vegansk.

Alkoholfritt utan kompromisser
Alkoholfritt

Alkoholfritt utan kompromisser

Lagom till vårens första värme lanserar Lazy Estate Sparkling Tea Lemongrass & Mint 0%, en ny sorts premiumbubbel som inte kompromissar på smak, kvalitet eller utformning.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.