annons

Poängtunga cru-viner från Giovanni Rosso med lansering i juni
Foto: Arvid Nordquist

Poängtungt cru-vin med lansering i juni

Doldis på svenska marknaden som producerat vin sedan 1890-talet släpper ett exklusivt vin i slutet av juni.

Doldis på svenska marknaden som producerat vin sedan 1890-talet släpper ett exklusivt vin i slutet av juni.

Den italienska vinproducenten Giovanni Rosso har filosofin att varje vin ska vara en spegling av sin terroir. Därför odlas druvorna så ekologiskt som möjligt samtidigt som både arbetet i vingården och skörden sker för hand. Jordmån, altitud och solexponering varierar mellan vingårdarna och det finns en stor respekt för dess olikheter tillsammans med förutsättningarna för årsvariationer när arbetet i vingården görs. Eftersom de vill att vinerna ska spela sin terroir och de olika lägena få tala sitt språk är arbetet i vineriet i mångt och mycket detsamma.

Den stora passionen som Giovanni Rosso har för just Nebbiolodruvan har lett till många fina utmärkelser genom åren, bland annat av Wine Spectator, Gambero Rosso och Robert Parker.

Giovanni Rosso Barolo Serra är ett av husets cru-viner och kommer från vingården Serra i Serralunga d’Alba. Vingården har funnits i familjens ägo sedan 1906 och omplantering av stockarna har sett i tre etapper, 1984, 1996 och senaste omplanteringen 2003. Jordmånen i vingården består av mycket kalksten och har en brant lutning där solen når druvorna högst upp nästan hela dagen. Serra är en relativt liten plot på en hektar och årsproduktionen av Barolo Serra ligger på 5 800 flaskor.

På näsan är vinet livligt och krafftfullt med toner av bär, kaffe, lakrits, viol och mynta. Smaken är kraftfull, saftig och strukturerad med tydliga tanniner och ett långt avslut. Giovanni Rosso Barolo Serra fick nyligen 97 poäng i Wine Enthusiast, och släpps 23 juni på Systembolaget.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.