annons

Zeta lanserar Piadina – en modern italiensk klassiker

Piadina – en modern italiensk klassiker

En piadina påminner till utseendet om en tortilla men där slutar likheterna.

En piadina påminner till utseendet om en tortilla men där slutar likheterna.

I hemlandet serveras Piadina som streetfood på italienska caféer och piazzor men även som en snabb och läcker måltid i hemmen. Rätten har anor från 1300-talet och kommer ursprungligen från regionen Romagna men är idag populär i hela Italien. Nu lanseras den trendiga italienska streetfood-rätten till svenska hemmakockar.

Zeta Piadina Romagnola IGP alla Riminese tillagas snabbt och enkelt i stekpannan. Brödet är runt och tunt och kan fyllas med valfria italienska delikatesser som exempelvis mozzarella, charkuterier, pesto och grönsaker.

Vid tillagning steks bröden med några droppar olivolja i en stekpanna, då blir de utsökt spröda och påminner om smördeg och pizzabröd i ett. Därefter fylls Piadinan, viks till en halvmåne och serveras. Beroende på ambitionsnivå och mängd är Piadina ett perfekt mellanmål, en lunch eller matig middag. Bröden är bakade på enbart vegetabiliska ingredienser.

En undersökning från ICA visar att 00-talisterna helst väljer att äta mat som intas med händerna*. Ser man vad svenskar generellt sett äter ligger de italienska klassikerna pasta och pizza i toppen, detta framgår i en undersökning från Food & Friends**. I samband med att Zeta introducerar den italienska moderna klassikern Piadina i Sverige, kan både yngre och äldre bredda sin matrepertoar.

– En Piadina tillagas på endast ett par minuter i stekpanna och är sanslöst god. Tänk dig ett varmt, frasigt bröd med mild smak av olivolja, fyllt med det du gillar bäst, till exempel parmesan, pesto och färska tomater. Vi på Zeta tror att Piadina kommer att segla upp som en ny favoriträtt i de svenska hemmen, säger Måns Falk, ansvarig för Accademia Di Luca, Di Luca & Di Lucas matakademi.

*) Källa: Ica Rapport 2017, 00-talisterna, sida 14.
**) Källa: Matrapporten 2019, sida 33 och 35.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.