annons

Ny whiskyserie hyllar invånarna på den hjorttäta ön

Ny whiskyserie hyllar invånarna på den hjorttäta ön

Two-One-Two är en hyllning till de 212 invånarna på ön Isle of Jura, och den första whiskyn släpptes i Sverige 5 maj.

Two-One-Two är en hyllning till de 212 invånarna på ön Isle of Jura, och den första whiskyn släpptes i Sverige 5 maj.

Den lilla ön Isle of Jura i de inre Hebriderna liknar ett reservat för hjortar. Drygt 5 000 stycken strövar fritt i terrängen. Enda orten Craighouse hyser destilleriet och ett litet hotell. Inte konstigt att man vill hylla den lilla skaran på 212 människor med en dedikerad whisky-serie.

De närmaste fem åren återkommer serien med allt äldre utgåvor. Premiär-släppet är 13 år gammalt. Jura Two-One-Two nr 1 har lagrats på bourbonfat de första 12 åren. Slutåret har whiskyn tillbringat på fat av chinkapin-ek. Det är en mer sällsynt variant av den vanliga amerikanska viteken som enligt destilleriet adderar en extra dimension till whiskyns söta, kryddiga, rökiga karaktär. Whiskyn har en elegant arom av citronkaka och kanel med krämig toffee-kola. Smaken har hintar av inlagda päron och sorbet, samt muskot och ginseng som skuggas av pistage från chinkapin-eken.

– Jura är ingen ordinär maltwhisky, säger destillerichef Graham Logan. Det vet vi som bor här på ön. Vår hemliga ingrediens är folket som gör whiskyn och alla andra här som stöttar destilleriet.

Whiskyn är speciell av flera anledningar. Styrkan på 47,5% är ovanlig och vald för att öka kraften i uttrycket. Upplagan är begränsad vilket beror på att det är svårt att få tag på chinkapin-fat. Men det är såklart eken som gör whiskyn verkligt unik.

– Chinkapin-ek är ovanlig, jag har inte sett någon annan i branschen använda den, säger blender Gregg Glass som blandat samman whiskyn. Men den impact som ekmaterialet har på Juras gräsiga destillat har varit värt besväret. Särskilt nöjd är jag eftersom Two-One-Two utmanar folks förväntningar på vad en Jura-whisky ska vara. Den här whiskyn tillägnas de 212 bofasta på ön. Om inte de hade funnits hade vi inte fått smaka på Jura!

Jura Two-One-Two har en upplaga på 6 000 flaskor, och varje flaska är svept i papper med motiv från ön. Den kan hittas på Systembolaget.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.