annons

Ny vodka i samarbete med miljöorganisation
Foto: Altia

Ny vodka i samarbete med miljöorganisation

Nu lanseras världens första vodka framställd på regenerativt odlat korn.

Nu lanseras världens första vodka framställd på regenerativt odlat korn.

Den nya produkten, Koskenkorva Vodka Climate Action, är ett resultat av ett flerårigt samarbete med miljöorganisationen Baltic Sea Action Group och den finska bonden Jari Eerola.

– Koskenkorva Vodka Climate Action är en viktig produktinnovation för Altia, eftersom det tar oss ett steg närmare att bli världens mest hållbara vodka, säger Suvi Reinikkala, Marketing Director of Spirits på Altia.

Altia, ägarbolaget bakom Koskenkorva, har högt uppsatta miljömål och planerar att ha en helt klimatneutral produktion redan 2025. Partnerskapet med miljöorganisationen Baltic Sea Action Group (BSAG) är ett tydligt exempel på företagets målmedvetna klimatarbete och nya Koskenkorva Vodka Climate Action är den första konkreta produkten att lanseras som ett resultat av samarbetet.

– Altia är en av Finlands största inköpare av olika sädesslag och med det kommer ett stort ansvar. Vår målsättning är att minska klimatavtrycket för våra produkter och med tanke på att kornet vi använder är den största delen av avtrycket är mer miljövänliga odlingsmetoder rätt prioritering för oss. Koskenkorva Climate Action och samarbetet med BSAG är ett konkret och viktigt steg i den här riktningen. BSAG har gjort det möjligt för oss att ha den senaste informationen om tillgänglig forskning och bästa praxis, säger Pekka Tennilä, VD Altia.

Den kontrakterade bonden Jari Eerola har på sin gård, inte långt från Helsingfors, producerat 50 ton korn som destillerats till Koskenkorva Vodka Climate Action. Altia och bonden Jari Eerola har följt riktlinjerna för regenerativt jordbruk som satts av Baltic Sea Action Group, och nu är ambitionen att alla bönder som levererar till Altia ska utbildas i regenerativt jordbruk till 2025.

– Utbildning av Altias kontraktsbönder om regenerativt jordbruk är ett betydelsefullt initiativ som belyser vårt engagemang för mer klimatvänlig produktion. Vi behöver fler liknande åtgärder för att säkerställa det finländska jordbrukets vitalitet långt in i framtiden och samtidigt åtgärda de skador som orsakats marken, säger Michaela Ramm-Schmidt, VD BSAG.

Regenerativt jordbruk
Regenerativt jordbruk är en holistisk odlingsmetod som innebär att fälten är beväxta hela året och inte plöjs mer än nödvändigt, samt att endast organiskt gödningsmedel används.

Begreppet är fortfarande relativt okänt för många men metoden har uppmärksammats i miljö- och jordbrukskretsar de senaste åren, då den innebär många miljöfördelar. Det förbättrar bland annat jordens förmåga att lagra kol, vilket sänker koldioxidutsläppen från jordbruket. Det förbättrar också jordkvaliteten, vilket leder till fler och större grödor samt minskad risk för landerosion. Om allt jordbruk i världen genomfördes regenerativt skulle mängden koldioxid i atmosfären minska med 322 miljarder ton. Det motsvarar nästan våra globala utsläpp under 10 år.

Koskenkenkorva Vodka Climate Action kommer släppas i begränsad upplaga via Systembolagets beställningssortiment, första halvåret 2021.

Altias hållbarhetsarbete
Altia, företaget bakom Koskenkorva, lanserade en ambitiös hållbarhetsstrategi i slutet av 2019. Som en av Finlands största inköpare av korn så är ett viktigt steg för att minska företagets klimatpåverkan att utbilda alla kontrakterade bönder i regenerativt jordbruk. Altia arbetar sedan flera år tillbaka med BSAG för att utbilda företagets alla bönder till 2025.

Koskenkorva Vodkas produktion bygger på cirkulär ekonomi
Koskenkorvas destilleri har en återvinningsgrad på 99,9% och till och med kornet som är kvar efter vodkadestilleringen används för att driva destilleriets egen bioenergianläggning. Förutom spannmål till sprit producerar Koskenkorva-anläggningen även stärkelse och råvaror för djurfoder och koldioxiden som genereras i processen samlas upp och används vid växthusodling. Koskenkorvas investering i cirkulär ekonomi tilldelades The Green Company of the Year Award av den internationella publikationen för dryckeshandel – The Drinks Business.

Mer om Altias klimatarbete här.

BSAG Carbon Action Platform
BSAG Carbon Action Platform är ett samarbetsprojekt mellan forskare, jordbrukare och företag i syfte att hitta bättre sätt att lagra atmosfärisk koldioxid i mark, samt verifiera resultaten vetenskapligt. Att utveckla en kolkalkylator för att mäta resultaten av regenerativt jordbruk är ett exempel på arbetet som utförs på Carbon Action-plattformen. Lanserat som ett pilotprojekt har plattformen vuxit till ett pågående samarbete mellan flera partners som fått uppmärksamhet internationellt.

Mer om BSAG Action Platform här.
Se en kort film om projektet här.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.