Ny studie av Google-sökningar avslöjar Sveriges favoritkök
Foto: HelloFresh

Ny studie avslöjar Sveriges favoritkök

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Genom att analysera sökefterfrågan efter olika kök har matkasseföretaget krönt Sveriges övergripande favoritkök.

Baserat på en ny undersökning av landets Google-sökningar kammar mexikansk mat hem förstaplatsen med flest sökningar i sex av 21 län. Hungriga svenskar i Stockholm, Västerbotten, Norrbotten, Östergötland, Jönköping och Jämtland placerar det mexikanska köket högst på sin lista.

Den mexikanska rätten som vi gillar allra mest är med bred marginal guacamole som vi sökte efter hela 24 000 gånger! Tacos och burritos kittlar också de svenska smaklökarna med 6 000 respektive 5 900 sökningar.

Bakom mexikansk mat var svensk och grekisk mat populärast i tre län vardera.

I Uppsala, Västernorrland och Dalarna tyckte man bäst om svensk mat. Sockerkaka är vår absoluta favorit med 49 000 sökningar per månad, Därefter följer köttbullar med 36 000 sökningar och raggmunkar med 30 000 sökningar.

Grekisk mat fick flest magar att kurra i Halland, Västmanland och Gävleborg. Tzatziki (19 000 sökningar), moussaka (19 000 sökningar) och baklava (12 000 sökningar) är några av de grekiska godbitarna som går hem i de svenska köken.

Andra populära kök i Sverige var koreanskt, vietnamesiskt, indiskt, italienskt, libanesiskt och thaimat.

En fullständig översikt av varje läns favoriträtter såväl som Sveriges favoriträtter från varje kök finns på HelloFreshs webbplats.

Gällande resultaten sade Helen Nguyen från HelloFresh:

– Även om mexikansk mat är svenskarnas favorit visar undersökningen att man söker väldigt brett efter middagsinspiration. Oavsett om vi lagar våra middagar hemma eller äter ute är det helt fantastiskt att se en sådan variation i smaker och preferenser.

Om undersökningen
Regionala sökdata hämtades från Google Trends under en tolvmånadersperiod från 1 september 2019 till 1 september 2020. Där sökintresset för flera kök var lika mellan städer och regioner bestämde HelloFresh den övergripande favoriten baserat på genomsnittliga månatliga sökningar.

Sveriges övergripande favoriträtter beräknades genom att kombinera den genomsnittliga månatliga sökvolymen för ”köket” och ”mat” för specifika kök med hjälp av data för Sverige från Googles sökordsplanerare.

De populäraste rätterna är baserade på de mest sökta sökorden varje månad i relation till varje kök från Ahrefs.

Om HelloFresh
HelloFresh SE är världens ledande leverantör av matkassar med verksamhet i USA, Storbritannien, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Australien, Österrike, Schweiz, Kanada, Nya Zeeland, Sverige, Frankrike och Danmark. Under första kvartalet 2020 levererade HelloFresh mer än 111 miljoner måltider och hade 4,18 miljoner aktiva kunder. HelloFresh grundades i Berlin i november 2011 och noterades på Frankfurtbörsen i november 2017. HelloFresh har kontor i New York, Berlin, London, Amsterdam, Sydney, Toronto, Auckland, Paris och Köpenhamn.

relaterat

Filmdags med recept!
Matlagning

Filmdags med recept!

Kan det vara så att du just i detta ögonblick längtar efter en ny säsong av din favoritserie? Här hittar du filmer och serier med tillhörande recept som förhöjer din höststämning.

Eget bubbel efter fyra succélanseringar
Vin

Eget bubbel efter fyra succélanseringar

Sveriges ”vinkungs” vinportfölj säljer så att det knakar och är numera Sveriges mest sålda vinvarumärke. Nu lanseras ett franskt torrt mousserande vin som är producerat på 100% Chardonnay.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.