The Tottori - Ny japansk whisky på Systembolaget
Foto: Arcus

Ny japansk whisky på hyllorna

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Japans nyaste destilleri presenterar en blended whisky med söt rökighet som lanserades i 215 av Systembolagets butiker i början av april.

Destilleriet Kurayoshi har kustläge och lagringseffekten i det fuktiga klimatet är kraftfull. Det var klimatet som gjorde att man 2015 skaffade licens för att göra whisky. Temperaturskillnaderna är stora mellan årstidsväxlingarna och det är när whiskyn expanderar ut i ekfatsväggarna lagringen sker. Värmen i södra Honshu blir tryckande sommartid med temperaturer uppåt 30˚C men kryper vintertid ner mot 2˚C.

Källvatten används i produktionen och vattnet kommer från de näraliggande Daisen-bergen. Årsvolymerna är små och för att göra en blend köper man in annan japansk whisky samt även skotsk baswhisky. Men karaktären sätts av inhemsk maltwhisky.

Den egna whiskyn dubbeldestilleras i små kopparpannor som intensifierar smakerna. Den första trion pannor rymmer bara 1000 liter vardera men senare har man satt in 3000- och 5000-literspannor.

Maltkornet importeras från utlandet, korn är svårodlat i Japan. Men i somras fick man en god skörd av tvåradigt korn på lokala åkrar. Så det finns planer på att släppa en autentisk heljapansk singelmaltwhisky i framtiden.

Kurayoshi grundades 1910 för att göra saké och shochu, samt även brandy på lokalt vin. Namnet betyder bokstavligen ”den gröna staden vid vattnet.” 14% av prefekturens yta är naturreservat och de berömda sanddynerna vid havet är kända i hela Japan. Från starten en småskalig verksamhet vilket whiskydestilleriet vittnar om idag. Ägaren heter Matsui.

Enligt Arcus som importerar Tottori har whiskyn en fruktig sötaktig doft med lätta rökslingor. Smaken är följsam och mjuk med god karamellsötma och vaniljtoner men också stramare rök- och träaromer. Eftersmaken är aningen eterisk med honungsötma. Styrkan på 43 % ökar fylligheten och även sötman. Whiskyn smakar mycket för att vara en blended.

– Tottori är en drickwhisky med karaktär som går att sippa på med eller utan is, säger Martina Talmet från Arcus. Den passar också väldigt bra i drinkar eftersom whiskyn sticker ut lagom mycket.

Serveringsförslag: Fujihatan

relaterat

Först i världen med juligt smakkoncept
nikotinpåsar

Först i världen med juligt smakkoncept

Det hör inte till ovanligheterna att LYFT/LAB är först ut med nya smakkoncept och som en tidig julklapp till alla konsumenter introduceras en julinspirerad nyhet.

En mer klimatmedveten matsedel
Hållbart

En mer klimatmedveten matsedel

Nu lanserar Konsumentverket och Livsmedelsverket en mer klimatmedveten matsedel. För första gången har maträtterna klimatberäknats.

4 av 10 svenskar firar alkoholfri julafton, julmust är favoritdrycken
Trender

Fyra av tio svenskar firar alkoholfri julafton

En nubbe till sillen på julbordet är ett måste för många, men en ny Sifo-undersökning visar att mer än hälften av svenskarna helst dricker julmust på julafton och att hela fyra av tio svenskar kommer att fira en helt alkoholfri jul.

Julmeny signerad av Årets Kock 2020, Ludwig Tjörnemo
julmat

Laga julmenyn skapad av Årets Kock 2020

I år är inget vanligt år där julen kommer att firas med ett stort julbord och hela släkten på besök. I år blir det kanske färre gäster men mer tid att lägga kärlek på julmaten.

Perfekta Singletoncocktails för helgerna
Cocktails

Perfekta whiskycocktails för helgerna

Inför de stundande helgerna har Josephine Sondlo, bartender och tvåfaldig svensk vinnare i World Class (VM för bartenders), tagit fram tre cocktailrecept som sätter guldkant på firandet.

Så piffar du upp utomhusjulen – servera juliga smårätter i äggkartong
julmat

Så piffar du upp utomhusjulen

Att återanvända äggkartongen att servera i är ingen dum idé, tvärtom. Det kan vara både snyggt, klimatsmart och klokt ur smittsynpunkt.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.