annons

Enastående årgång av Faustino I Gran Reserva till Sverige
Foto: Altia

Ny årgång av Faustino I Gran Reserva till Sverige

I dagarna lanserades Faustino I Gran Reserva 2010 på den svenska marknaden. Den nya årgången har redan hyllats av vinkritiker världen över och anses av många vara ett riktigt guldkorn.

I dagarna lanserades Faustino I Gran Reserva 2010 på den svenska marknaden. Den nya årgången har redan hyllats av vinkritiker världen över och anses av många vara ett riktigt guldkorn.

– För oss var 2010 en skörd sänd från ovan. Tack vare en något svalare växtsäsong som bidrog till en längre mognadsperiod än normalt uppvisades en fantastisk koncentration och balans i druvorna. Det resulterade i ett exceptionellt vin med en underbar syra och fantastisk lagringspotential, säger Pablo Echavarri Abascal, Export Manager, Grupo Faustino.

Faustino I Gran Reserva 2010 är ett uttrycksfullt och komplext vin där både aromer och smak bjuder på cederträ, vanilj, blåbär och vinbär tillsammans med nötiga toner. Det uppvisar även tilltalade inslag av tobak samt en inbjudande kryddighet. Den fräscha syran bidrar till den välbalanserade helheten där den långa eftersmaken är pricken över i:et.

– Vinet är perfekt att dricka nu men kan också lagras för att avnjutas under flera decennier framöver. När man provar Faustino I Gran Reserva 2010 förstår man att Bodegas Faustino förvaltat de fullmogna druvorna på ett mycket skickligt sätt. Att kunna erbjuda svenskarna den här toppårgången och dessutom till det här modesta priset känns väldigt roligt, säger Alexandre Schuster, Senior Brand Manager på Altia.

Bodegas Faustino med hemvist i Rioja Alavesa har mer än 150 års erfarenhet av vinmakeri och lagring av vin. Faustino I Gran Reserva är det mest sålda gran reservavinet i världen. Årgång 2010 är tillverkad av 86% tempranillo, 9% graciano och 5% mazuelo. Druvorna har vuxit i utvalda vingårdar belägna högt över havet kring staden Oyón där vi hittar Faustinos allra äldsta vinstockar. De handplockas minutiöst efter noggrann selektering och därpå förvandlas druvorna omsorgsfullt till vin i vineriet. Därefter lagras vinet 26 månader på fat. Både amerikanska och franska ekfat används för att ge mer nyansrika aromer där både vaniljkryddig ekfatskaraktär samt cederträaktiga aromer dominerar. Efter lagring har vinet fått vila minst 3 år på flaskan innan den släppts till försäljning.

Faustino I Gran Reserva 2010 dricks med fördel till lite kraftigare rätter av kött eller vegetariska anrättningar. Undvik för mycket sötma eller kryddhetta i maten och välj istället syrliga eller feta tillbehör. Vinet finns nu att köpa i Systembolagets ordinarie sortiment.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.