Berntson nya ägare av Liqueur Sève Fournier
Foto: Berntson Wine & Spirits

Ny ägare av Liqueur Sève Fournier

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

2021 tar historien åter tag i Sève Fournier när Familjen Eric Berntson köper varumärket.

– Vi är så glada att få denna möjlighet att utveckla varumärket Sève Fournier och dess försäljning. Det är sällan en sådan möjlighet ges och då måste man ta vara på den. Vi i känner oss väl rustade och motiverade att förvalta denna fina och sanna historia, som väcker många skandinavers goda minnen till liv! Samt att den kommer att kunna fortsätta levereras av Berntson Wine & Spirits, säger Lykke Berntson.

Avec – Shot – Cocktail – dessa tre användningsområden har dominerat konsumtionen av Sève Fournier i Sverige. Avec har trots allt varit dominerande, ett måste på Avec-brickan på alla fester och jubiléer, en finare middag avslutas ju som bekant alltid med kaffe och Avec! Den bestod oftast av konjak och punsch samt t ex. Grand Marnier eller Cointreau och givetvis Sève Fournier à la fine Champagne! Söndagar eller måndagar är traditionellt restaurangbranschens lediga dag, då man kopplar av med något gott. Idag är det ofta en Amaro/Fernet eller Sève Fournier, Därför hittar man än idag Sève Fournier på många restauranger och barer.

Sève Fournier är även en användbar och karaktärsfull ingrediens i drinkar. Exempelvis vann drinken ”Jackpot” SM i drinkblandning år 2004 skapad av Rolf Lind. På Eriks Restaurang ovan Katarinahissen serverades en klassisk ”Pull Car” med Sève Fournier.

Sève Fournier finns att köpa här.

Fournier-Demars är familjeföretaget bakom den berömda likören Sève Fournier. Destillatören Hyacinthe Fournier från Lyon och hans hustru Marie Anaïs Demars startade likörtillverkningen redan 1832 i en gammal karamellfabrik i staden Saint-Armand-Montrond, strax söder om floden Cher i centrala Frankrike inte så långt från distriktet Cognac.

Den första tiden producerade man karameller och saft (bonbons och sirops) med olika smaksättningar som bergamott, honung, örter och viol. Sötsaker som blev väldigt populära då de sjunkande sockerpriserna gjort dem tillgängliga för allmänheten. Familjen Fournier-Demars utökades med tre barn och det blev sonen Ernest född 1869 som tog över verksamheten. Fourniers likör fick stor uppmärksamhet i Frankrike och ute i världen. Orsaken till framgångarna var givetvis den söta smaken och den höga kvaliteten men också att Ernest Fournier-Demars insett reklamens betydelse och stödde produkten gentemot barer och restauranger genom att trycka upp gratis menyer och barlistor, erbjuda skyltar, spel och askfat. Husväggarna längs de franska landsvägarna var uppmålade med reklamtexter för Liqueur Sève Fournier.

Under senare delen av 1800-talet vann Sève Fournier silver- och guldmedaljer i olika tävlingar i bl. a Paris, Liège och Milano. Framgångarna ledde till att man kunde bygga en helt ny och modern fabrik 1896. Där producerades en lång rad likörer baserade på kvalitetskonjak sk. Fine Champagne, vilket kom att bli Fournier-Demars signum. Den mest kända och prestigefyllda likören var Sève Fournier, givetvis med tillägget ”à la Fine Champagne” på etiketten dvs konjaksbas med tillsats av flera naturliga ingredienser bl a kakao och vanilj, torkad frukt och örter samt det så eftertraktade sockret. Denna digéstif blev närmast omistlig dryck i den franska gastronomiska måltiden.

I Norden fanns en stor efterfrågan för avec och likör. Konjak var redan en storsäljare på den tiden, och därmed tog man glatt emot de första leveranserna av den nya franska likören. Sève Fournier blev ett måste på bankettmenyer och överallt där den franska gastronomin hyllades. Detta segertåg fortsatte fram till 1960- och 70-talet då olyckliga omständigheter gjorde att familjen fick sälja och tillverkningen upphörde helt i Saint-Armand-Montrond 1981. Produktionen fortsatte dock hos Berger och Marie-Brizard, fram till våra dagar.

relaterat

30 miljoner liter julmust – bryggeriernas uppskattade bidrag till det svenska julbordet
Juldryck

Bryggeriernas uppskattade bidrag till julbordet

Vi svenskar håller våra traditioner kära, inte minst gäller det julbordet. Här hittar vi historiska smaker som levt genom generationer, och störst av allt är julmusten som lockar såväl barn som vuxna.

O.P. Anderson Alkoholfri Snaps Mixpack – en ny snapstradition är född
Alkoholfritt

En ny snapstradition är född

Nu ser O.P. Anderson Alkoholfri Snaps dagens ljus, en nyhet som har för avsikt att stärka gemenskapen kring våra dryckestraditioner oavsett om man väljer alkohol eller inte.

Snabb middag med färdigskurna svenska rotfrukter
Matlagning

Snabb middag med färdigskurna rotfrukter

Rotfrukter är gott, hälsosamt, klimatsmart och växer dessutom perfekt i svensk jord. Nu lanserar grönsaksexperten Apetit Svenska rotfrukter, smidigt färdigskurna rotfrukter från södra Sverige.

Sverigepremiär för systrarna Delevingnes prisbelönta prosecco
Vin

Sverigepremiär för prisbelönt prosecco

Della Vite Superiore Prosecco D.O.C.G är en prisbelönt och hållbart producerad prosecco skapad av systrarna Chloe, Poppy och Cara Delevingne, och lanserades i Sverige den 22 november.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.