Nu lanseras Arla Unika i Sverige. . Hallands Himmel blir Arla Unikas första svenskproducerade ost i sortimentet. Först ut att presentera Arla Unika på menyn blir ett antal väl utvalda topprestauranger runt om i Sverige
Ostarna i Arla Unikas sortiment är framtagna i samarbete med passionerade mejerister, experimenterande produktutvecklare, skickliga kockar och innovativa entreprenörer. Resultatet av den genuina experimentlustan är ostar med smak av kola, salt, nötter och stall – och med doft av barrträd, fermenterat hö och popcorn. Ostarna har alla sina egna unika karaktärer, smaker och namn.
– Med Arla Unika vill vi lyfta mejeriprodukter till nya höjder. Svenska kockar har länge efterfrågat våra experimentella ostar och nu kan vi äntligen erbjuda vårt sortiment till utvalda kockar och restauranger. Det känns väldigt roligt att vara med och sätta Sverige på den internationella ostkartan, säger Alex Racoveanu, ansvarig för Arla Unika.
Sortimentet består idag av ett tjugotal ostar såsom vitmögel- och blåmögelost, rödkittost, hård- och färskostar samt gourmetsmör. Nya ostar experimenteras fram och utvecklas under en noggrann och avancerad process under ledning av Arla Unikas ostuppfinnare.
Ostarna får sina unika smaker och karaktärer genom olika typer av mögel, jäst och bakteriekulturer, affinage som exempelvis karamellisering, dehydrering samt olika lång lagringstid i miljöer med syre eller i vakuum. Flera av ostarna har till och med utvecklats genom misstag man gjort i laboratoriet.
Hallands Himmel – Arla Unikas första svenskproducerade ost med smak av vild umami
Blåmögelosten Hallands Himmel lanseras i samband med Arla Unikas intåg i Sverige och är den första svenskproducerade osten i sortimentet. Hallands Himmel har en ren och salt smak med doft av champinjon, skogsmark och torkat gräs. Tillverkningen sker i det lilla mejeriet Kvibille i Halland och fler innovativa ostar från lokala svenska mejerier är att vänta.
– Arla Unika har ett spännande sortiment och förstår vilka krav vi kockar har på mejeriprodukter av hög klass och kvalitet. Vi uppskattar verkligen att de erbjuder bra och kvalitativa ostar gjorda på vegetabilisk löpe. Äntligen!, säger Mathias Dahlgren som driver stjärnkrogen Matbaren och vegetariska Rutabaga på Grand Hôtel i Stockholm.
Arla Unikas sortiment kommer inledningsvis endast att erbjudas till utvalda restauranger, och på sikt planerar man att öppna en flagship store samt erbjuda en del av sortimentet till grossister och specialbutiker.
Följande restauranger serverar Arla Unika ost och/eller gourmetsmör:
- Vollmers, Malmö
- Rutabaga, Stockholm
- Adam & Albin, Stockholm
- Bhoga Restaurang, Göteborg
- ICHI, Stockholm
- LUX Dag för Dag, Stockholm
- Långbro Värdshus, Älvsjö
- PM & Vänner, Växjö
- Sjömagasinet, Göteborg
- SK Mat & Människor, Göteborg
- Restaurang 28+, Göteborg
- Restaurang Nationalmuseum, Stockholm
- Thörnströms Kök, Göteborg
- Oaxens Krog, Stockholm