Nu sAtter Arla Unika Sverige pa den internationella ostkartan

Nu sätter Arla Unika® Sverige på den internationella ostkartan

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Nu lanseras Arla Unika i Sverige. . Hallands Himmel blir Arla Unikas första svenskproducerade ost i sortimentet. Först ut att presentera Arla Unika på menyn blir ett antal väl utvalda topprestauranger runt om i Sverige

 

Ostarna i Arla Unikas sortiment är framtagna i samarbete med passionerade mejerister, experimenterande produktutvecklare, skickliga kockar och innovativa entreprenörer. Resultatet av den genuina experimentlustan är ostar med smak av kola, salt, nötter och stall – och med doft av barrträd, fermenterat hö och popcorn. Ostarna har alla sina egna unika karaktärer, smaker och namn.

– Med Arla Unika vill vi lyfta mejeriprodukter till nya höjder. Svenska kockar har länge efterfrågat våra experimentella ostar och nu kan vi äntligen erbjuda vårt sortiment till utvalda kockar och restauranger. Det känns väldigt roligt att vara med och sätta Sverige på den internationella ostkartan, säger Alex Racoveanu, ansvarig för Arla Unika.

Sortimentet består idag av ett tjugotal ostar såsom vitmögel- och blåmögelost, rödkittost, hård- och färskostar samt gourmetsmör. Nya ostar experimenteras fram och utvecklas under en noggrann och avancerad process under ledning av Arla Unikas ostuppfinnare.

Ostarna får sina unika smaker och karaktärer genom olika typer av mögel, jäst och bakteriekulturer, affinage som exempelvis karamellisering, dehydrering samt olika lång lagringstid i miljöer med syre eller i vakuum. Flera av ostarna har till och med utvecklats genom misstag man gjort i laboratoriet.

 

Hallands Himmel – Arla Unikas första svenskproducerade ost med smak av vild umami

Blåmögelosten Hallands Himmel lanseras i samband med Arla Unikas intåg i Sverige och är den första svenskproducerade osten i sortimentet. Hallands Himmel har en ren och salt smak med doft av champinjon, skogsmark och torkat gräs. Tillverkningen sker i det lilla mejeriet Kvibille i Halland och fler innovativa ostar från lokala svenska mejerier är att vänta.

– Arla Unika har ett spännande sortiment och förstår vilka krav vi kockar har på mejeriprodukter av hög klass och kvalitet. Vi uppskattar verkligen att de erbjuder bra och kvalitativa ostar gjorda på vegetabilisk löpe. Äntligen!, säger Mathias Dahlgren som driver stjärnkrogen Matbaren och vegetariska Rutabaga på Grand Hôtel i Stockholm.

Arla Unikas sortiment kommer inledningsvis endast att erbjudas till utvalda restauranger, och på sikt planerar man att öppna en flagship store samt erbjuda en del av sortimentet till grossister och specialbutiker.

 

Följande restauranger serverar Arla Unika ost och/eller gourmetsmör:

  • Vollmers, Malmö
  • Rutabaga, Stockholm
  • Adam & Albin, Stockholm
  • Bhoga Restaurang, Göteborg
  • ICHI, Stockholm
  • LUX Dag för Dag, Stockholm
  • Långbro Värdshus, Älvsjö
  • PM & Vänner, Växjö
  • Sjömagasinet, Göteborg
  • SK Mat & Människor, Göteborg
  • Restaurang 28+, Göteborg
  • Restaurang Nationalmuseum, Stockholm
  • Thörnströms Kök, Göteborg
  • Oaxens Krog, Stockholm

 

 

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.