Tror du på talspråket ”Du är vad du äter”? I så fall borde du äta afrikansk majsgröt, gäddpaté och kycklinggryta. Dessa rätter har nämligen närt genier som Nelson Mandela, Ingvar Kamprad och Ella Fitzgerald. Med den världsunika receptboken ”Genius Recipes” har det lilla smålandsföretaget Ankarsrum Kitchen lyckats engagera några av världshistoriens mest framstående personer som delat med sig av sina favoritrecept.
Boken inkluderar favoritrecept från några av världshistoriens största genier som genierna själva, eller deras stiftelser, bidragit med. Förutom originalrecept från den före detta sydafrikanske presidenten Nelson Mandela, entreprenören Ingvar Kamprad och jazzdrottningen Ella Fitzgerald, finns även favoriträtter från många andra odödliga namn, bland andra Friedrich Nietzsche, Selma Lagerlöf, August Strindberg och Jackson Pollock. Ankarsrum Kitchen har varit i kontakt med alla genierna eller deras stiftelser och fått rätternas äkthet verifierade.
-Det är en enorm ära för oss att få tillåtelse att presentera de här recepten i samlad form för alla att ta del av och vi hoppas att de kan hjälpa till att sprida matlagningsglädje i köken. Vi kan inte garantera att du blir ett geni av att äta hemlagad mat, men att välja bort färdigmat ett par dagar i veckan är både roligt och bra för kropp och själ. Vi brinner för ordentlig och hemlagad mat och det skadar ju inte att äta samma sak som genierna gör, säger Marcus Grimerö, CEO på Ankarsrum Kitchen AB.
Helfabrikat innehåller ofta mer salt, mättat fett och socker vilket ökar risken för sjukdomar och hälsoproblem. Men, enligt de senaste årens studier har det visat sig att även utvecklingen av vår kognitiva förmåga och våra hjärnor är sammanlänkat med vilken mat vi äter. För mycket snabbmat kan exempelvis leda till att vi får inlärningssvårigheter och försämrat minne. Det är just detta som Ankarsrum Kitchen tagit fasta på med den nya kokboken.
– För oss är det en självklarhet att den bästa maten är den som är gjord från grunden med ordentliga råvaror och ordentlig utrustning. Genom att lyfta fram de hemlagade favoriträtterna hos några av världshistoriens största genier och göra de recepten tillgängliga för alla vill vi belysa att hemlagad mat kan vara en viktig del i vår utveckling. Vi vill göra det möjligt för alla att göra det till en del av sin livsstil, säger Marcus Grimerö.