annons

Norsk-lax-fri-från-antibiotika-

Norsk lax fri från antibiotika

Visste du att norsk laxodling nästan helt slutat använda antibiotika och att all lax från Norge är helt fri från rester av antibiotika och andra läkemedel?
Tack vare effektiva vacciner och förebyggande åtgärder använder norsk fiskodlingsindustri knappast någon antibiotika idag. Sedan slutet av 80-talet har det skett en 99-procentig minskning av användningen när det gäller norsk odlad lax. Ett resultat av att effektiva vacciner används redan i ett tidigt stadie av fiskens livscykel. Framsteg som fått erkännande från World Health Organization (WHO). Organisationen har gett Norge erkännande för insatserna att minska användningen av antibiotika i fiskodlingar.
‒ Antibiotikaresistens utgör globalt ett växande hot mot mänsklig hälsa. Konsumenterna kan idag känna sig trygga i att den norska laxen de äter är helt fri från antibiotika. Vacciner har nu ersatt användning av antibiotika i norsk laxodling. Vilket bidrar till att fisken mår bättre och är säkrare ur ett livsmedelsperspektiv”, säger Sigmund Björgo, talesperson för Norges sjömatråd i Sverige.

Användningen av antibiotika i norsk laxodling är nära noll

‒ Tyvärr cirkulerar många myter om antibiotikaanvändningen inom norsk sjömatsindustri. En sådan är att användningen av antibiotika tros vara utbrett. I verkligheten har användningen legat nära noll sedan en ganska lång tid tillbaka. Konsumenterna kan vara helt säkra på att norsk odlad lax är helt fri från antibiotika”, säger Kari Grave, seniorforskare på Veterinärinstitutet i Oslo.
Flera medicinska experter varnar om överanvändning av antibiotika. Varningar gäller framför allt för livsmedelsindustrin. Överanvändningen av antibiotika bidrar till resistenta bakterier som inte längre kan behandlas med existerande läkemedel. Den oroande utvecklingen har tagits på allvar av norska myndigheter och livsmedelsindustrin. Det har lett till rekordlåg användning av antibiotika i den norska livsmedelsproduktionen. Mindre än 1 procent av all norsk lax har behandlats med antibiotika. Strikt reglering gör även att behandlad fisk får inte säljas förrän den har rensats helt från alla läkemedelsrester.

Fisk är det hälsosamma alternativet
Varje år vaccineras över 350 miljoner laxar i Norge. Vaccineringen gör att laxindustrin står för enbart 0,5 procent av den totala antibiotikaanvändningen i landet. Det kan jämföras med köttindustrin och den mänskliga konsumtionen av antibiotika, som står för 10,2 respektive 89,3 procent av den totala antibiotikaanvändningen i Norge. Norska Veterinärinstitutets rapport från 2017 visar att norsk laxindustri använde rekordlåga 535 kilogram antibiotika medan köttindustrins användning var tio gånger större, 5528 kilogram. 

Enligt en rapport från den europeiska läkemedelsmyndigheten, “Sales of veterinary antimicrobial agents in 30 European countries in 2016”, har Norge intagit en ledande position i att minska användningen av antibiotika i livsmedelsproduktionen. Som ett av få länder i Europa använder Norge mindre än sex ton antibiotika. Detta trots att landet är den näst största exportören av sjömat i världen (2,6 miljoner ton under 2017).

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.