NORDICFOOD

Nordic Food Industry banar väg för svensk livsmedelsindustri

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Hur kan ny teknik lösa livsmedelsindustrins utmaningar?

Det blir den avgörande frågan på den nya mötesplatsen Nordic Food Industry.

Livsmedelsindustrins nya arena Nordic Food Industry, som arrangeras på Svenska Mässan 5-6 november 2019 får ytterligare tyngd när fler samarbetspartners ansluter sig för att möta livsmedelsindustrins utmaningar.

– I år kommer vi bjuda in till en innovativ och lösningsorienterad tvådagarskonferens med aktiviteter och workshops, säger Martin Claeson, affärsansvarig för Nordic Food Industry.

Seminarieprogrammet utformas i samarbete med bl a RISE, Sweden Food Arena, Livsmedelsföretagen, Livsmedelsföreningen, Tillväxtverket och Vinnova.

– Nästa år, den 6-8 oktober 2020, satsar vi på en fullskalig mässa med utställning, berättar Martin Claeson.

– Nordic Food Industry arrangeras då parallellt med två av Svenska Mässans redan etablerade industrimässor vars fokus är effektiv produktion och industriell automation.

Mässorna ProcessTeknik och Scanautomatic samlar över 300 internationella leverantörer som med sina lösningar säkerställt att stora delar av svensk industri ligger i framkant och i världsklass.

En öververvägande del av dessa leverantörer har även tekniker och lösningar för en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelsproduktion.

Nordic Food Industry får tre fokusområden: Automatisering och digitalisering, Produkt- och processutveckling samt Smarta förpackningslösningar och resurseffektiva fyllnadstekniker.

RISE – innovationspartner

Innovationspartner till Nordic Food Industry är forskningsinstitutet RISE, vars fokus är att främja hållbar utveckling i näringsliv och samhälle genom samverkan och utbyte med akademi och företag.

RISE medverkar bland annat genom det nystartade samverkansprojektet Nordic Food Partnership, som har en öppen workshop under konferensen.

– Nordic Food Partnership ska spegla de behov och styrkor som finns inom livsmedelsbranschen, förklarar Charlotte Eklund-Jonsson, chef för innovations- och företagsutveckling på RISE Jordbruk och Livsmedel.

– Utgångspunkten är företagen och deras behov kring utveckling, vad forskarna kan bidra med och hur vi tillsammans kan bygga nordiska mervärden i en internationell kontext.

Deltagare i projektet är livsmedelsföretag, universitet och organisationer som Sweden Food Arena och Food Science Sweden – och deras motsvarigheter i de nordiska grannländerna.

– Vi bjuder in aktörer från hela Norden till workshopen på Nordic Food Industry. Samtidigt är det ett öppet forum, där alla är välkomna att delta.

Under dagarna arrangeras studiebesök på RISE’s forskningsanläggning i Göteborg.

Där kan besökarna följa arbetet i pågående och planerade forskningsprojekt och även få en titt på testbäddar. Bland annat visas testanläggningar för pilotproduktion av livsmedel, sensorik-laboratorium, skonsam torkning, grön extraktion, rengöring och desinfektion, samt mikrovågs- och infrarödbehandling.

– Vår förhoppning är att kunna inspirera till mer samarbete och visa på de stora framtidsmöjligheterna, säger Charlotte Eklund-Jonsson, som är fylld av entusiasm inför premiären i höst:

– Livsmedelsbranschen behöver verkligen en kreativ arena där man träffas, lyssnar och lär från varandra och kan hitta lösningar. Vi tror att Nordic Food Industry har stor potential att bli just en sådan mötesplats.

Foto-pressbild

relaterat

Ludwig Tjörnemo är Årets Kock 2020
Utmärkelser

Ludwig Tjörnemo är Årets Kock 2020

Finalen i Årets Kock 2020 avgjordes förra veckan på Annexet i Stockholm. Efter en rafflande final vann Ludwig Tjörnemo och är ny svensk mästare i professionell matlagning.

Hur klimatsmart är vin på PET?
Vin

Hur klimatsmart är vin på PET?

För ett tag sedan genomförde Systembolaget en undersökning kring svenska konsumenters uppfattningar och kunskap kring olika förpackningar. Undersökningen visade att det är få som känner till vilken förpackning som är bäst för miljö och klimat.

Årets Kock 2020 blir ett digitalt event under flera dagar med final 17 september
Utmärkelser

Årets Kock livesänds via TV4-Gruppen

Finalen i Årets Kock, där 8 kockar gör upp om titeln Årets Kock 2020 hålls den 17 september och blir som tidigare kommunicerat ett digitalt event i år.

Nya krögare tar över med eld och rök
Restaurang

Nya krögare tar över med eld och rök

När nya fjälldestinationen nu går mot sin andra säsong är det med nya smaker. Nu är det klart att krögartrion David Gard, Daniel Karlström och Albin Roos Hansson kommer att ta över anläggningens restaurang.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.