Långkok tillsammans med ett smakrikt rödvin bidrar verkligen till höjdpunkterna den här tiden på året nu när våren tagit en liten paus. Här kommer en mat- och vinkombination som passar utmärkt nu när vi slutspurtar vintern och där vinets karaktärer passar som hand i handske med de i grytan.
Mustig köttgryta med choklad
6 portioner
1, 2 kg högrev
smör
salt
nymald peppar
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
½ dl vetemjöl
7 dl rött vin, t ex Nederburg The Winemasters Cabernet sauvignon
3 dl vatten
3 msk oxfond
1 msk torkad timjan
2 lagerblad
ca 150 g rökt sidfläsk i bit
3 morötter
2 palsternackor
1 bit rotselleri, 200 g
25 g mörk choklad, 80–86% kakao
4 msk svart vinbärsgelé
hackad persilja
Till servering: Potatismos
1. Skär köttet i bitar, 3×3 centimeter. Bryn det i smör i en stekpanna, i omgångar. Krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan.
2. Skala och skiva löken. Hacka vitlöken. Mjukstek löken i cirka 3 msk smör i en gryta utan att den tar färg, cirka 10 minuter. Låt vitlöken fräsa med mot slutet.
3. Blanda ner köttet i grytan och rör i mjölet. Tillsätt vin, vatten, fond och kryddor. Koka sakta under lock tills köttet är riktigt mört, cirka 1 ½ timme. Rör om då och då under koktiden.
4. Under tiden köttet kokar: Strimla och knaperstek fläsket. Skala rotfrukterna och skär i bitar.
5. Blanda i fläsk och rotfrukter i grytan när 30–40 minuter av koktiden återstår.
6. Finriv chokladen. Blanda i choklad och gelé när kött och rotfrukter är färdigkokta. Smaka av med salt och peppar.
7. Strö hackad persilja över grytan och servera med potatismos.
Ps. Här hittar ni vinet:
Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon 2020, Ursprung: Sydafrika Artikelnr: 57479, finns i Systembolagets beställningssortiment Pris: 274 kr (3000 ml).