annons

Moldaviskt vin gör äntligen comeback på Systembolagshyllan
Foto: Mostphotos / Wine Affair

Moldaviskt vin gör comeback på Systembolaget

För första gången någonsin släpps ett vin från Moldavien gjort enbart av druvan fetească neagră – vinet Castel Mimi Grand Reserve fetească neagră.

För första gången någonsin släpps ett vin från Moldavien gjort enbart av druvan fetească neagră – vinet Castel Mimi Grand Reserve fetească neagră.

Moldavien är ett okänt vinland för många svenskar trots att det är det land med störst vinodlingar i förhållande till yta och ett av de länder med längst historia av vinproduktion. Detta är något som Wine Affair nu hoppas kunna ändra på.

Castel Mimi är verkligen en klassisk producent i modern tappning som grundades redan 1893 av Constantin Mimi. Han var son till grekiska flyktingar, en nyskapande vinmakare och den siste guvernören i Bessarabien (historiskt område i östra Moldavien och södra Ukraina i det ryska imperiet). Castel Mimi blev då Moldaviens första chateau och Constantin fortsatte sina vinstudier i Montpellier i Frankrike där han bland annat inspirerades av viner från Bourgogne.

Han tog med sig sticklingar hem av druvan Aligoté som än idag är den mest odlade druvan i Moldavien. Tillbaka i Moldavien fortsatte han att utveckla Castel Mimis viner som snabbt fick stor internationell uppmärksamhet för sin goda kvalitet.

Castel Mimi ägs och drivs sedan slutet av 1990-talet av den moldaviska familjen Trofim där Cristina Frolov Trofim, tredje generationen vinmakare, är både VD för Castel Mimi och vald till direktör för den Moldaviska intresseorganisationen Wine of Moldova. Familjen har under 2000-talet investerat kraftigt i Castel Mimi för att återta platsen som en av Moldaviens modernaste och bästa vinproducenter.

Lanseringen av Castel Mimi 2019 skedde 1 juni i Systembolagets ordinarie sortiment.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.