annons

Limiterad och modern svensk premiumsnaps skapad av Spritakademien släpps på Systembolaget
Foto: Spritmuseum

Modern svensk snaps släpps på Systembolaget

Limiterad premiumsnaps skapad som en hyllning till svensk mat- och dryckeskultur.

Limiterad premiumsnaps skapad som en hyllning till svensk mat- och dryckeskultur.

Guldnubben är en premiumakvavit som släpps i 300 halvlitersflaskor, i exklusiv box, med etikett designad av Ernst Billgren, och med en 32-sidig informativ folder, som bland annat innehåller nyskriven snapsvisa av Spritakademiens ledamot Wille Craaford.

Spritakademiens preses Steffo Törnquist säger:

– Jag är visserligen jävig, men det här kan vara den godaste snapsen som någonsin blandats! Det är dessutom en helt unik snaps som aldrig kommer att blandas igen och kommer därför säkert att locka både samlare och snapsnjutare.

Den kommer att från 3 augusti finnas i Systembolagets beställningssortiment, samt även serveras på bl a restaurangerna Frantzén, Nationalmuseum och Långbro Värdshus.

Snapsen smaksatt med kummin, dill och fänkål, citronzest, saffran och några skvättar svensk whisky. Resultatet är en balanserad och aromatisk akvavit med rund och fyllig smak där frukt och kryddor tonar ut i en lång, varm och angenäm eftersmak.

– Guldnubben är en modern akvavit som är fantastisk till det klassiska smörgåsbordet, men som också är urgod till många av de nya smakerna vi lärt oss att uppskatta, säger den prisbelönta krögaren Fredrik Eriksson, som också är ledamot av Spritakademien, och fortsätter:

– Prova den exempelvis till sushi eller en kryddig ceviche.

– Eller testa den till en cigarr efter maten, magiskt gott, säger Steffo Törnquist.

Guldnubben är resultatet av ett kollektivt blandande, smakande och korrigerande lett av ledamoten Per Hermansson, spritsensoriker i över tre decennier och tidigare ansvarig för smakdesign och sensorisk strategi på The Absolut Company (vars lab Spritakademien tacksamt lånat). Och med stöd av bland andra ledamoten Jonas Odland, kryddmästare och ”Aquavit Master Blender på Altia Sweden”, ledamoten Solveig Sommarström, spritkemist och lärare på Restaurangakademien, ledamoten Angela D’Orazio, Masterblender på Mackmyra, ledamoten Eric Berntson, spritföretagare och Innehavare av ”Keeper of the Quaich”, skotsk whiskyindustris förnämsta utmärkelse.

Basspriten är ett unikt potatisbrännvin från Kyrkeby i Småland – Sveriges enda kvarvarande potatisbränneri, som drivs musealt av den lokala hembygdsföreningen. Ingen utrustning är yngre än 100 år, det mesta i destilleriet är från mitten av 1800-talet, somligt från 1700-talet.

Namnet Guldnubben är också namnet på Spritakademiens förnämsta utmärkelse som årligen tilldelas personer eller företag som gjort betydande insatser för den svenska spritkulturen.

Förutom att dela ut priser agerar Spritakademien remissinstans, den är opinionsbildare, smakpanel, bollplank, kunskapsivrare, rådgivare, kulturvärnare, föredragsarrangör, utställningsinspiratör etc.

Spritakademien har 14 ledamöter, varje stol kring akademiens bord representerar en för spritkulturen relevant kompetens. Mer information finns på www.spritakademien.se.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.