Palmoljan fortsätter att minska i produkter som Göteborgs Kex, Panda och OLW. Målet är att minska de mättade fettet i produkterna med 1500 ton per år. Nu är det istället blandningar av oljor som har tagit över såsom kokos, sheanöt och solrosolja.
– Vi har valt att sätta höga mål och 98 procent av våra produkter är idag helt fria från palmolja. Vi vill inspirera till att ta fram goda produkter som även har en bättre inverkan på hälsan. Det visar att vi tar vår roll som marknadsledare på allvar, säger Stina Petrini, CSR- och Kommunikationschef på Orkla Confectionery & Snacks Sverige.
Under 2016 tog bolaget bort palmoljan i 98 procent av sina produkter, de har inte nått 100 procent ännu eftersom produkternas kvalitet och smak ska säkras först. Sedan 2008 har bolaget minskat palmoljan i sina produkter med över 7000 ton per år och palmoljan byttes även ut mot solrosolja i alla potatischips från OLW under samma år. Snacksfabriken i Filipstad är den första i Sverige att vara helt fri från palmolja.