annons

20190129-Himlen

Mer street än finkrogMånga förknippar Restaurang Himlen med den fantastiska utsikten från över 100 meters höjd. Nu finns det mer att fästa blicken på. Scheiwiller Svensson har gett restaurangen en helt ny design, i nära samarbete med grundaren och ägaren Niklas Ahlbom.

Den nyöppnade restaurangen har en mer urban känsla än tidigare, med gröna växter bland stål och betong, och kockar som jobbar nära gästerna. Menyn är komponerad av kocken Joakim Haglund.

– Efter elva år var det dags att göra något nytt som går i linje med den avslappnade, moderna och pulserande känslan vi vill erbjuda våra gäster, säger Niklas Ahlbom, grundare och ägare av Restaurang Himlen.

– När man jobbar med en restaurang så är inredningen alltid underordnad mat och service. Designen och miljön är som filmmusik. Den skapar stämningen och utgör sedan en skön fond till alla de möten och samtal som sammantaget ger en lyckad kväll, säger Simon Scheiwiller, arkitekt på Scheiwiller Svensson.

Och det nya konceptet har gått hem hos gästerna. Omsättningen ökade med nästan 20% direkt efter nyöppningen i höstas.

Högst upp: Grill & Cocktail

Den nya Restaurang Himlen är egentligen två restauranger i en. På översta våningen finns konceptet Grill & Cocktail, som serverar mat med influenser från Spanien, Mexico och USA. Dessa länder, med sina oborstade urbana miljöer, har även influerat den nya inredningen. Här finns växter och gröna färger bryter igenom inredningen av betong, stål och trä – material som får patina med tiden. Detta skapar en dynamisk och jordnära känsla som ger en mjuk kontrast till den fantastiska utsikten. Som pricken över i finns väggmålningar av gatukonstnären Huge (Daniel Fahlström).

En trappa ner: Köket

På våning 25 huserar matsalen Köket, som snarare har prägeln av en klassisk bistro. Här serveras svensk-fransk mat med en twist. En del av upplevelsen är känslan av att faktiskt sitta vid kockens köksbord, istället för vid en vit bordsduk på à la carten. Inredningen bjuder på helkaklat, koppar, klinkers och magiskt sköna stolar med sittplatser i olika nivåer som gör att alla kan ta del av utsikten, oavsett var man sitter.

Utsikten främst

Den magnifika utsikten är naturligtvis en viktig faktor för Restaurang Himlen. För att undvika störande reflektioner i fönstren har man därför specialdesignat pendlade armaturer och valt mörka bordsskivor som inte speglas i glasen.

– Tidigare har vi nog uppfattats som dyra och lite fine dining-stela, men vi vill sudda bort den stämpeln och vara lättillgängliga för att våra gäster och närboende enkelt ska kunna slinka in alla dagar i veckan, säger Niklas Ahlbom.

Designteamet hos Scheiwiller Svensson utgörs av Josefin Lindquist, Anders Börthas, Paulina Aydin och Simon Scheiwiller. 

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.