Mer fika åt svenska folket under Coronakrisen

Mer fika åt svenska folket under Coronakrisen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Fikastunden har ökat i betydelse för svenskarna sedan Coronautbrottet. I takt med att alltfler jobbar hemifrån har både efterfrågan och betalningsviljan på fika ökat med fem procent.

Det är företaget Atenga Insights som undersökt betalningsviljan och efterfrågan på fika hos svenska folket, först i februari och nu i april, mitt i Coronakrisen. Slutsatsen är att vi fikar mer gärna nu än innan utbrottet. Efterfrågan på nybakat har ökat med 15 procent och betalningsviljan med över 37 procent, men rädslan för att besöka ett café innebär ändå att bageribranschen har tappat en stor del av sin försäljning. Istället är det närbutiker som är vinnarna där betalningsviljan för fikabröd ökat med hela 52 procent.

Atengas undersökning visar också att svenskarna brydde sig mer om ekologiska ingredienser innan krisen. Efterfrågan och betalningsviljan har minskat med 10–20 procent för ekologiska bakverk.

– Eko-trenden är ju stark generellt men nu under krisen ser vi att det spelar mindre roll, säger Robert Tinterov, på Atenga Insights. En möjlig anledning kan vara att man i sitt sug efter fikabröd och rädslan att vistas ute bland folk handlar sitt bröd i närbutiken istället för sitt ”vanliga” bageri och då betyder ekologi inte lika mycket.

relaterat

Smördeg utan smör är Årets matbluff
matfusk

Smördeg utan smör är Årets matbluff

Namnet till trots innehåller degen inget smör, vilket många av de som röstade tyckte var bluffigt. Företrädare för tillverkaren meddelar nu att de kommer att byta till smör.

Först i världen med juligt smakkoncept
nikotinpåsar

Först i världen med juligt smakkoncept

Det hör inte till ovanligheterna att LYFT/LAB är först ut med nya smakkoncept och som en tidig julklapp till alla konsumenter introduceras en julinspirerad nyhet.

En mer klimatmedveten matsedel
Hållbart

En mer klimatmedveten matsedel

Nu lanserar Konsumentverket och Livsmedelsverket en mer klimatmedveten matsedel. För första gången har maträtterna klimatberäknats.

4 av 10 svenskar firar alkoholfri julafton, julmust är favoritdrycken
Trender

Fyra av tio svenskar firar alkoholfri julafton

En nubbe till sillen på julbordet är ett måste för många, men en ny Sifo-undersökning visar att mer än hälften av svenskarna helst dricker julmust på julafton och att hela fyra av tio svenskar kommer att fira en helt alkoholfri jul.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.