annons

Three Ships 12 årig maltwhisky från Sydafrikas första destilleri nu i Sverige
Foto: Altia

Maltwhisky från Sydafrikas första destilleri nu i Sverige

Nu lanseras Three Ships 12 Year Old Single Malt, en tolvårig maltwhisky från Sydafrikas första destilleri, The James Sedgwick Distillery.

Nu lanseras Three Ships 12 Year Old Single Malt, en tolvårig maltwhisky från Sydafrikas första destilleri, The James Sedgwick Distillery.

Three Ships 12 Year Old Single Malt är en maltwhisky från Sydafrikas första destilleri, James Sedgwick Distillery, beläget i staden Wellington en timmes bilväg från Kapstaden. Här produceras whisky som genom åren har premierats med flera internationella priser. Whiskyn är den första i Master Distiller’s Private Collection, en samling av väl utvalda whiskys. Bakom framgången står engelsmannen Andy Watts som kom till Sydafrika som professionell cricketspelare i början av 80-talet. Inom kort började han arbeta på Stellenbosch Farmers Winery med blending. Han fick därefter förfrågan att åka över till Skottland för att arbeta med ansedda varumärken såsom Bowmore, Auchentoshan och Glen Garioch. 1991 återvände Andy till Sydafrika som Master Distiller på The James Sedqwick Distillery fast besluten att producera internationellt prisvinnande whiskys, en önskan som nu gått i uppfyllelse.

Three Ships 12 Year Old Single Malt produceras endast för den europeiska marknaden. Den har lagrats i minst 12 år på små amerikanska ekfat, i en kombination av unga och gamla fat. Det varma klimatet påskyndar samspelet mellan destillat, ek och luft under mognaden vilket resulterar i en smakrik whisky med rund karaktär, något man vanligtvis associerar med betydligt äldre whiskys.

Whiskyn har en gyllene färg och i doften möts man av torkad frukt, rostade nötter, mörka körsbär samt en fläkt av läder. Väl i munnen framträder uppenbara rökiga toner tillsammans med torkade persikor, inslag av citrus och en angenäm pepprighet. Eftersmaken är krämig och stannar kvar i munnen länge. Lakritstoner och saltstänk uppenbarar sig och bidrar till helheten.

– Samspelet mellan ande, trä och luft är det komplexa samarbetet mellan vetenskap, magi och tålamod vilket alla är nödvändiga parametrar för att kunna producera en whisky av hög kvalitet. Du behöver inte åka till Skottland för att uppleva ett riktigt whiskydestilleri. Här i Sydafrika kan vi också göra whisky som drar till sig priser internationellt, säger Andy Watts Master Distiller på James Sedgwick Distillery.

Destilleriet har under lång tid förändrat sina processer mot en mer miljömässig hållbarhet och koldioxidminskning. De har minskat användningen av både fossila bränslen och råmaterial och en del återanvänds internt eller av andra närliggande företag. Bland annat går det förbrukade spannmålet till djurfoder och koldioxid. Det här arbetet har lett till flera internationella utmärkelser däribland ”Årets hållbara destilleri”*

Three Ships 12 Year Old Single Malt lanserades den 5 juli i Systembolagets beställningssortiment.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.