Livsmedelsforetagen

Livsmedelsföretagens julmatsundersökning: Klassikerna dominerar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons






Svenskarnas julbord 2018: Klassikerna dominerar, vegansk julmat populär bland yngre och fortfarande få som beställer julmaten via matkasse
Skinka, julmust och ris à la Malta är favoriterna på julbordet, visar Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning. Samtidigt har det kommit flera spännande nya julprodukter som t.ex. julfil med polkagrissmak, vegansk prinskorv, julmust med lakritssmak och julkryddad ädelost på tub.
På uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen har Demoskop frågat 1 000 svenskar om deras julmatsvanor och julbordspreferenser. Sammanfattningsvis kan man säga att de traditionella julrätterna än så länge dominerar de svenska julborden. Det är fortfarande kvinnorna som i högre utsträckning än männen tar ansvar för julmaten, men skillnaden mellan könen minskar. Att beställa hem julbordsmaten via t.ex. matkasse är inget som har slagit igenom hos svenskarna, och hela 95% föredrar att laga sin egen Janssons frestelse.
Under en pressträff den 29 november på bageriet Bullar & Bröd i Stockholm presenterade Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman ett urval av såväl klassiska som nya julmatsprodukter från svenska livsmedelsföretag. Listan är bifogad till pressmeddelandet.
– Traditioner tar lång tid att förändra och inget är mer traditionellt än julen. De klassiska julrätterna håller i sig och kommer säkert göra det i många år till. Därför är det extra roligt att se hur de svenska livsmedelsproducenterna tar våra vanliga julprodukter och twistar till dem med nya smaker, oväntade ingredienser och annorlunda råvaror. Det är förnyelse och tradition på en och samma gång. I år finns det fantastiskt många goda julprodukter att välja mellan så jag kan verkligen förstå att nio procent av svenskarna vill äta julmat året om, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.
Undersökningen utfördes av Demoskop 15–19 november med ca 1000 svarande.
Här hittar du hela julmatsundersökningen.

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons












  • Firedrops


annons








Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.