annons

Livets Goda Topp20 – Sveriges Bästa Restauranger 2019

Mat är minnen. Upplevelser är minnen. Mötet kring middagsbordet är idag viktigare än någonsin. Med Livets Goda Topp20 vill vi värna och påminna om vårt arv lika mycket som att lyfta fram innovationen och morgondagen. Vårt avtryck i Restaurangsverige vill vi inte bara se som en guide utan lika mycket som en svensk gastronomisk tidsdokumentation. Ett historiskt nedslag som om 100 år ska kunna ses som ett självklart läroverk för att lära sig förstå vår svenska mathistoria.

Sveriges ledande vinmagasin, Livets Goda, rangordnar sedan 2014 Sveriges bästa restauranger i skriften Livets Goda Topp20 och nu, efter månader av intensivt resande riket runt, samtal med restaurangerna och provningsintryck, så är det idag dags att presentera de som nominerats 2019. I år är nomineringskandidaterna till Sveriges bästa restauranger 30 till antalet och därutöver utses även Årets Lilla Matbar samt Årets Vinbar. Dessutom utdelas även pris och stipendium till Årets Sommelier.

De 30 nominerade restaurangerna i ”Livets Goda Topp20 – Sveriges Bästa Restauranger 2019” är följande:

28+, Göteborg

Adam & Albin, Stockholm

AG, Stockholm

Agnes, Stockholm

Agrikultur, Stockholm

Aloë, Stockholm

Bhoga, Göteborg

Bloom In The Park, Malmö

Brasserie 1742, Kosta Boda

Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås

Djuret, Stockholm

Frantzén, Stockholm

Gastro, Helsingborg

Gastrologik, Stockholm

Hantverket, Stockholm
Hotell Borgholm, Öland/Kalmar

Koka, Göteborg

Lilla Ego, Stockholm

MD Matbaren, Stockholm

Oaxen Krog, Stockholm

Operakällaren, Stockholm

PM & Vänner, Växjö

Postgatan, Kalmar

Rolfs Kök, Stockholm

Sjömagasinet, Göteborg

SK Mat & Människor, Göteborg

Sture, Malmö

Thörnströms Kök, Göteborg

Upper House Dining, Göteborg

Volt, Stockholm

20 i topp presenteras 17 maj liksom den vinnande restaurangen i kategorin Årets Lilla Matbar 2019 samt Årets Vinbar 2019.

Fäviken Magasinet

Vi vill även ta tillfället i akt att tacka Magnus Nilsson och hans team på Fäviken Magasinet som stänger i år. Restaurangen är fullbokad fram till stängningsdagen därav – tillsammans med Topp20s betydande aktualitetsvärde – har vi valt att ej nominera Fäviken i årets upplaga. Ovärderliga gastronomiupplevelser har vi haft här under åren och er insats för Sverige som matland internationellt är monumentalt och inspirerande. Vi bugar oss djupt! Tack för allt!
Restaurang vRÅ

Eminenta Restaurang vRÅ i Göteborg stänger i juni för att öppna upp inom nya väggar i september. Byggnaden är fortfarande Clarion Post Hotel men restaurangen flyttar upp två våningar och man genomgår samtidigt en spännande utveckling. Vi är alltid lyriska över ett besök hos vRÅ men pga. flytten så nomineras inte restaurangen i år utan provas om i höst för att ge läsarna en så korrekt bedömning som möjligt. Vi ser varmt fram emot nya vRÅ.
Nominerade till Årets Lilla Matbar 2019:

Sushi Sho, Stockholm

Soyokaze, Stockholm

Flickan, Stockholm
Nominerade till Årets Sommelier 2019 är:

Ellen Franzén, Gastrologik

Maja Hempel, Thörnströms Kök

Erika Eriksson, SK Mat & Människor

Vinnaren och mottagaren av Livets Godas sommelierpris på 15 000 kronor presenteras 17 maj.

Filmen ”Nominerade restauranger” ser du här >>

Om Livets Goda:
Livets Goda är Sveriges ledande vinmagasin, både som tryckt media och på internet, och firar 20 år 2020. Fokus ligger på högkvalitativa viner och drycker, ofta i kombination med mat, med fördjupande kunskap och förståelse för kvalitet och nyfikenhet att ständigt upptäcka nya drycker som ledord.

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.