annons

Längtar mest efter grillat och thaimat efter jul
Foto: HelloFresh

Längtar mest efter grillat och thaimat efter jul

Julmat i all ära, men efter att ha ätit Janssons och julskinka i flera veckor börjar vi längta efter andra kulinariska upplevelser.

Julmat i all ära, men efter att ha ätit Janssons och julskinka i flera veckor börjar vi längta efter andra kulinariska upplevelser.

Istället för att slänga resterna och öka matsvinnet går det att med enkla medel uppdatera dessa till rätter inspirerade av såväl Thailand som Italien, två länder vars mat vi längtar mest efter när vi tröttnat på julmaten. Detta enligt en ny undersökning från matkasseföretaget HelloFresh

Till julbordet handlar många av oss extra mycket mat för att vara på den säkra sidan så att inget ska riskera att ta slut innan alla fått det de önskar. Det ser givetvis väldigt trevligt ut med ett dignande julbord, men det blir oundvikligen en hel del rester över. Efter att ha plockat fram och tillbaka maten från kylskåpet i några dagar kan även den mest inbitne julmatsälskare börja längta efter nya smaker och inspirationer i middagsväg.

En ny undersökning från HelloFresh visar att en av tre (29,20%) längtar efter en riktig BBQ, det vill säga att äta grillat till middag, när de tröttnat på julmaten. Nästan lika många (28,90%) säger sig vara extra sugna på det heta thailändska köket, medan var fjärde svarande gärna skulle byta ut Janssons och prinskorv mot italiensk mat. En färgstark pad thai eller krämig pasta bryter effektivt av mot julens rätter för den som önskar omväxling och förnyelse. Med undersökningen har HelloFresh tittat närmare på svenskarnas matvanor vid jul, inklusive vår inställning till matsvinn, julmatsrester och vad vi är mest sugna på när vi tröttnat på julmat.

– Julbordet med alla dess traditionella rätter ligger många av oss varmt om både hjärtat och magen. Det vi dock vet är att det nästan alltid blir mat över, som man snabbt tröttnar på att äta efter ett par dagar. Då gäller det att plocka fram kreativiteten och förvandla resterna till nya recept, något som varken behöver vara svårt eller krångligt. Vi vill hjälpa fler på traven med detta, och därför har vi utifrån tillgänglig statistik om vilken julmat det oftast blir rester av utvecklat nya och väldigt goda recept, säger Sara Hoffgard, Nordic culinary manager på HelloFresh Norden.

Inför julens högtider har HelloFresh därför tagit fram ett flertal nya recept, som en del av kampanjen ”Receptet för en grönare jul”. Tanken är att kampanjen ska bidra med inspiration till hur du får ut det mesta av dina julbordsrester.

Initiativet kommer att lanseras i Sverige och Danmark, och för varje land kommer sex recept att utvecklas baserat på data om vilka ingredienser invånarna handlar respektive slänger mest av. Recepten kommer att innehålla inspiration till frukost, lunch och middag. Länk till hemsida finns här.

Topp 10 – Maten som svenskarna längtar efter när de tröttnat på julmat:

 1. BBQ, grillat (29,20%)
 2. Thailändskt (28,90%)
 3. Italienskt (25%)
 4. Kinesiskt (22,44%)
 5. Husmanskost (21,95%)
 6. Indiskt (13%)
 7. Jag längtar inte efter någon speciell mat när jag tröttnat på julmat (10%)
 8. Annat (9%)
 9. Jag tröttnar inte på julmat (7%)
 10. Karibisk (5%)

Om undersökningen
Undersökning genomfördes av opinionsinstitutet Censuswide på uppdrag av HelloFresh i september till oktober 2020 och hade 1 007 respondenter i Sverige, där samtliga var 18 år eller äldre.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

 • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.