annons

Kvartett i svenska julsnapsar som förhöjer julens smakupplevelser
Foto: Altia

Kvartett i svenska julsnapsar förhöjer julen

Nu är det hög tid för årets julsnapsar. För många blir det ingen jul utan snaps och i år finns det både klassiker och en nyhet i utbudet.

Nu är det hög tid för årets julsnapsar. För många blir det ingen jul utan snaps och i år finns det både klassiker och en nyhet i utbudet.

På Systembolaget erbjuds i år två snapsar från O.P. Anderson, den stilrena O.P. Anderson Julaquavit samt O.P. Anderson Petronella Julsnaps med ljuvliga äppeltoner. Tillsammans med den moderna klassikern Prima Julsnaps är dessa återkommande drycker från tidigare år.

Till årets julbord lanseras nykomlingen Herrgård Julsnaps, en fatlagrad nyhet med kryddig smak och inslag av färska apelsinskal, kummin, kardemumma och en fläkt av koriander. Den är kryddig och fruktig med fatlagringstoner från både whisky och sherry. Doften och smaken domineras av äkta apelsiner med inslag av julkryddor och kummin.

Att det är viktigt att dricka snapsen på rätt sätt är något Jonas Odland, Kryddmästare på Altia, slår ett extra hårt slag för.

– Att svepa iskalla ”helor”, som många tror är rätt sätt, gör att man missar hela grejen med vad den goda kombinationen av kryddat brännvin och mat innebär. Det är en kvarleva från 1800-talet när spriten smakade finkel och man snabbt ville få i sig dropparna, säger Jonas.

– Dessutom hade de rika möjlighet att köpa is på sommaren med vilken de kylde brännvinet för att ta bort så mycket smak som möjligt. Därför blev det ”fint” att dricka iskall sprit. Spriten är sedan länge fri från finkel så att nu dricka den iskall innebär endast att man tar bort den goda kryddsmaken. Det bästa sätter är att skippa helor och halvor, smutta på snapsen till maten och servera den rumstempererad eller sval från kylskåpet, fortsätter Jonas.

Att konsumera snapsen till passande typ av mat är också något som förhöjer smakerna. Med rätt kombination av snaps och mat blir det en riktig smakupplevelse där drycken och rätten gifter sig med varandra.

– Jag brukar säga att man inte bara ska ha en enda snaps på julbordet. Till sillen och laxen kan man ha O.P. Anderson Julaquavit, för att sedan gå över till en något rundare snaps till det småvarma, såsom Petronella Julsnaps. Herrgårds julsnaps är särskilt god till kryddiga köttbullar, revbensspjäll och lagrad ost. Slutligen kan man testa Prima Julsnaps till det söta julgodiset och kolan, då den har en avrundad sötma från dadlar som passar fint till just det, säger Jonas.

Akvavit och snaps är en stor del av det svenska dryckesarvet. Årets julsnapsar är alla svenska och finns att köpa i de flesta systembolagsbutiker.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.