Kul i Jul - italienska julkakor från Zeta
Foto: Di Luca & Di Luca

Kul i jul med italienska julkakor

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Precis som julskinkan är helig för svenskarna, är julkakorna Pandoro och Pannetone det för italienarna. Julstämningen vill inte riktigt infinna sig innan en kaka står på bordet.

Nu lanseras de även i Sverige under varumärket Zeta.

– Med sin vackra form och mustiga smak passar de på glöggkalaset, helgens alla efterrättsbord och nyårsfesten, säger Massimo Gasperini, inköpsansvarig på Di Luca & Di Luca.

Julen är en av årets största mathelger. Men kanske att julskinkan, köttbullarna och Janssons Frestelse tar mer tid i anspråk i december än desserterna. Det öppnar dörren för en färdig kaka som dessutom är vacker.
Den klassiska, italienska julkakan finns i två varianter: Pandoro och Panettone. Till utseendet liknar de varandra, är mjuka, höga kakor som både är luftiga och saftiga samtidigt men där upphör likheterna.

– Pandoro är spetsigare, serveras ofta vitpudrad av florsocker, kommer från Verona i nordöstra Italien och påminner om en mustig sockerkaka i smaken. Panettone däremot är mer rund i formen, bakas på surdeg, har sitt ursprung i Milano-området och är fylld av kanderad frukt, berättar Massimo.

Båda kakorna serveras på samma sätt i Italien, oftast som huvudnumret på efterrättsbordet tillsammans med ett glas sött bubbelvin, men också till frukost innan jul och inte minst på juldagsmorgonens frukost. I Italien bakas de som regel inte hemma utan köps på det lokala konditoriet, vilket är lite konstigt med tanke på att italienarna älskar att baka och laga mat, men bakningsprocessen är krävande.

– Jäsningen kan ta upp till trettio timmar för det är den som ger kakorna sin kända, maffiga kupolform. Jag brukar servera Pandoro eller Pannetone till kaffet i bitar precis som de är, men de är också goda tillsammans med glass, vaniljkräm eller på äkta italienskt vis med exempelvis mascarponekräm, färska bär och nötter, tipsar Massimo.

Zeta Pandoro och Zeta Panettone säljs precis som i Italien i festlig förpackning då det är en vanlig gåva under julens alla festligheter.

relaterat

Filmdags med recept!
Matlagning

Filmdags med recept!

Kan det vara så att du just i detta ögonblick längtar efter en ny säsong av din favoritserie? Här hittar du filmer och serier med tillhörande recept som förhöjer din höststämning.

Eget bubbel efter fyra succélanseringar
Vin

Eget bubbel efter fyra succélanseringar

Sveriges ”vinkungs” vinportfölj säljer så att det knakar och är numera Sveriges mest sålda vinvarumärke. Nu lanseras ett franskt torrt mousserande vin som är producerat på 100% Chardonnay.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.