Konsumenternas efterfragan ska styra

Konsumenternas efterfrågan ska styra

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Regeringens förslag till livsmedelsstrategi slår fast att det är konsumenternas efterfrågan som ska styra livsmedelsproduktionen. Svensk Dagligvaruhandel välkomnar detta besked med glädje.

– Nu har regeringen slagit fast att konsumenten är ett viktigt led i livsmedelskedjan. Det tolkar vi som en tydlig signal om att det snart kommer att presenteras satsningar som gör att vi i  högre grad kan förse marknaden med konkurrenskraftiga svenska livsmedel, säger Karin Brynell, vd på branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.

Karin Brynell, vd, Svensk Dagligvaruhandel.

Karin Brynell, vd, Svensk Dagligvaruhandel.

Våren 2016 startade dagligvaruhandeln ursprungsmärkningen, från Sverige, för att göra det enklare för konsumenter att välja svenska livsmedel i butiken. Nu förväntar sig dagligvaruhandeln att regeringen också kommer med konkreta initiativ och satsningar för att säkra tillgången på såväl svenska som ekologiska råvaror. Dagligvaruhandeln hoppas även att folkhälsoperspektivet, inte minst antibiotikafrågan får det fokus som krävs.

Regeringens löften om regelförenklingar måste inkludera handeln och tillsynen av regler måste bli likvärdig i hela landet. Dagligvaruhandeln ser detta som en fråga regeringen måste prioritera när strategin går över till en konkret handlingsplan.

– Vi hoppas att landsbygdsministern ser livsmedelsstrategin som en möjlighet att agera kraftfullt för att få bukt med de stora problem som finns i livsmedelskontrollen och som snedvrider konkurrensen, säger Karin Brynell.

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.