annons

Tisdagen den 18:e augusti lanseras Dolcetto d'Alba Coste&Fossati 2018 G.D. Vajra!

Komplex Dolcetto lagom till hösten

För tredje året lanserades vinet i ett exklusivt släpp på Systembolaget.

För tredje året lanserades vinet i ett exklusivt släpp på Systembolaget.

Druvorna i G.D. Vajra Dolcetto d’Alba DOC Coste&Fossati 2018 kommer ifrån två högt belägna vingårdslägen, Coste di Vergne och Fossati. Båda belägna i staden Barolo mellan 400-480 möh där G.D. Vajra kunde ha odlat Nebbiolo men där de valt att hylla Dolcetto-druvan istället. Coste har ett läge mot sydväst medan Fossati har ett sydöstligt läge och tillsammans bildar dessa ett komplext vin med härlig terroir ifrån den fossiltäta jorden. Skörden startades i mitten på september när stjälkarna skiftade färg till rött, som sedan följs av en känslig fermentering på ca 25 dagar. Beroende på årgång så lagras Coste&Fossati ca 12 månader innan buteljering.

Vinet har en intensiv djuplila färg. En härlig symfoni av röda frukter och sur körsbär som omfamnas av kryddighet, mentol- och lakritstoner. Vinet är livligt komplext med silkiga tanniner, för en Dolcetto, med en fräsch avslutande syra. Njut nu till pasta, pizza eller lite kvalitativa charkuterier. Vinet går alldeles utmärkt att lagra. I år har Sverige har fått en tilldelning på 2 400 flaskor.

Fram till 2005 så lagrades Coste&Fossati på gamla slovenska ekfat. Vinstockarna som är från 1978 började leverera alltmer komplexa och balanserade druvor vilket gjorde att man från årgång 2006 valde att lagra vinet mer neutralt i ståltank.

Vinet finns att hitta här.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.