Delmoment Varmköket huvudrätt

Kocklandslaget tvåa i Culinary Olympics

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Det blev till slut en silvermedalj i Culinary Olympics i Stuttgart. Det Svenska Kocklandslaget vann ett av de båda delmomenten men det räckte ändå inte för att vinna tävlingen. Norge vann guld och Italien brons.

 

En tredjeplats med så kallad guldnivå i momentet Chef’s Table och seger i momentet Varmköket räckte ändå inte till guld. När poängen räknades ihop blev det svenska laget totalt sett silvermedaljörer.

 

– Detta är helt klart en besvikelse eftersom vi haft ett så tydligt mål. I köken gick allt som planerat i båda momenten och domarna var imponerade av vårt lagarbete och teamkänslan. Nu räckte det tyvärr inte hela vägen fram, Norge var bättre helt enkelt, säger Fredrik Andersson, Team Manager, Svenska Kocklandslaget.

 

Det Svenska Kocklandslaget inledde Culinary Olympics med tävlingsmomentet Chef’s Table den 15 februari. Laginsatsen resulterade då i en guldnivå, vilket höll förväntningarna uppe inför Varmköket som gick av stapeln den 17 februari. Även där uppnådde laget en guldnivå. Domarna fanns under båda tävlingsmomenten hela tiden på plats i köken. Rätter plockades slumpvis ut för bedömning hos juryn som sedan poängsatte allt från ekonomi och hantverksskicklighet till samarbetet i köket och hur servicen flöt på. Smak och presentation var dock det som värderades allra högst.

 

Sverige kom trea i det första delmomentet Chef’s Table. Där serverades sex olika finger foods, en kall buffé-tallrik, en vegansk mellanrätt, en varm lammservering, en dessert samt tre petit fourer.

 

Silverlaget, grattis! Foto: Press

 

Sverige vann det första delmomentet Varmkök med följande meny:

 

Förrätt: 

Bakad piggvar med grönärtskräm smaksatt med pepparrot, vitvinssås, löjrom, ostronsallad samt piggvarsmousseline toppad med emulsion på buskkrasse. 

 

Varmrätt: 

Kryddstekt svensk kronhjort med variation på rotselleri, rödbeta fylld med tryffel, hjortfärs med toppmurklor. Serverad med paté a choux fylld med hjortbog och rökt oxmärg, ragu på Gotlandslins samt viltsky. 

 

Efterrätt: 

Glaserad hallonmousse med interiör på åkerbär serveras med älgörtsglass samt hallonsås, varm kolapaj, hallonmarmelad och cremeaux smaksatt med citronverbena.

relaterat

Urban Deli utvecklar sin deli till nästa nivå
Restaurang

Utvecklar sin deli till nästa nivå

Urban Deli utvecklar sin restaurang och deli på Sveavägen med ett helt nytt frukostkoncept, ny råbar och nya receptur i salladsbaren och brödbaren.

Kul i Jul - italienska julkakor från Zeta
julmat

Kul i jul med italienska julkakor

Precis som julskinkan är helig för svenskarna, är julkakorna Pandoro och Pannetone det för italienarna. Julstämningen vill inte riktigt infinna sig innan en kaka står på bordet.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.