Delmoment Varmköket huvudrätt

Kocklandslaget tvåa i Culinary Olympics

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Det blev till slut en silvermedalj i Culinary Olympics i Stuttgart. Det Svenska Kocklandslaget vann ett av de båda delmomenten men det räckte ändå inte för att vinna tävlingen. Norge vann guld och Italien brons.

 

En tredjeplats med så kallad guldnivå i momentet Chef’s Table och seger i momentet Varmköket räckte ändå inte till guld. När poängen räknades ihop blev det svenska laget totalt sett silvermedaljörer.

 

– Detta är helt klart en besvikelse eftersom vi haft ett så tydligt mål. I köken gick allt som planerat i båda momenten och domarna var imponerade av vårt lagarbete och teamkänslan. Nu räckte det tyvärr inte hela vägen fram, Norge var bättre helt enkelt, säger Fredrik Andersson, Team Manager, Svenska Kocklandslaget.

 

Det Svenska Kocklandslaget inledde Culinary Olympics med tävlingsmomentet Chef’s Table den 15 februari. Laginsatsen resulterade då i en guldnivå, vilket höll förväntningarna uppe inför Varmköket som gick av stapeln den 17 februari. Även där uppnådde laget en guldnivå. Domarna fanns under båda tävlingsmomenten hela tiden på plats i köken. Rätter plockades slumpvis ut för bedömning hos juryn som sedan poängsatte allt från ekonomi och hantverksskicklighet till samarbetet i köket och hur servicen flöt på. Smak och presentation var dock det som värderades allra högst.

 

Sverige kom trea i det första delmomentet Chef’s Table. Där serverades sex olika finger foods, en kall buffé-tallrik, en vegansk mellanrätt, en varm lammservering, en dessert samt tre petit fourer.

 

Silverlaget, grattis! Foto: Press

 

Sverige vann det första delmomentet Varmkök med följande meny:

 

Förrätt: 

Bakad piggvar med grönärtskräm smaksatt med pepparrot, vitvinssås, löjrom, ostronsallad samt piggvarsmousseline toppad med emulsion på buskkrasse. 

 

Varmrätt: 

Kryddstekt svensk kronhjort med variation på rotselleri, rödbeta fylld med tryffel, hjortfärs med toppmurklor. Serverad med paté a choux fylld med hjortbog och rökt oxmärg, ragu på Gotlandslins samt viltsky. 

 

Efterrätt: 

Glaserad hallonmousse med interiör på åkerbär serveras med älgörtsglass samt hallonsås, varm kolapaj, hallonmarmelad och cremeaux smaksatt med citronverbena.

relaterat

Coca-Cola lanserar två nya smaker
läsk

Coca-Cola lanserar två nya smaker

Coca-Cola rivstartar året genom att lansera inte en – utan två nya smaker. Det är inga mindre än Coca-Cola Zero Sugar Lime och Coca-Cola Zero Sugar Koffeinfri.

OLW rivstartar det nya året med att lansera tre nyheter
Snacks

2022 inleds med ny hetta på snackshyllan

Nu lanseras årets första snacksnyheter från OLW – cheez doodles Deluxe Pecorino, Linschips Hickory Mayo och potatischipset Vegan Sourcream & Onion Chili Tingle.

Hornstulls Bodega nyöppar – i ny och större lokal
Restaurang

Hornstulls Bodega nyöppar – i ny och större lokal

Sedan starten för snart tio år sedan har restaurangsuccén Tjoget ständigt utvecklats, och i februari nyöppnar Hornstulls Bodega – söders nya vinbar för alla som gillar vin – med en öppning in till Tjoget.

Carotte vinner kontrakt på Sven-Harrys
Restaurang

Carotte vinner kontrakt på Sven-Harrys

Carotte går mot strömmen och öppnar fjärde restaurangen sedan pandemins början. Spektakulära Sven-Harrys konstmuseum i den häftiga gyllene byggnaden i Vasaparken väljer Carotte som ny operatör.

Guinness 0.0 – en Guinness med allt utom alkohol
Öl

Guinness 0.0 – en stout utan alkohol

Med start 2022 lanseras Sveriges första alkoholfria stout i klassisk stil. Den börjar säljas i matbutiker under januari för att därefter lanseras på Systembolaget 1 februari 2022.

HelloFresh recept för en grönare jul
julmat

Recept för en grönare jul

För att uppmana svenskarna till att ta vara på julens rester har HelloFresh skapat fem goda recept baserade på resterna från julbordet – för att minska på julens matsvinn, och samtidigt skapa nya smaksensationer.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.