annons

Bolla Le Poiane Ripasso 2017 – klassiskt med modern tvist - signerat legendariske vinmakaren Christan Zulian
Foto: Domaine Wines

Klassiskt med modern tvist signerat legendarisk vinmakare

Mycket har hänt sedan mångfaldigt prisvinnande vinmakaren Christian Zulian år 2015 anslöt sig till det anrika italienska vinhuset Bolla.

Mycket har hänt sedan mångfaldigt prisvinnande vinmakaren Christian Zulian år 2015 anslöt sig till det anrika italienska vinhuset Bolla.

Vinhuset Bolla har haft olika ägare på vägen och efter ha sålts av amerikanska ägare tillbaka till italienska för några år sedan har man återupptagit sitt ursprungliga fokus på att tillverka kvalitetsviner. Ett avgörande steg på den vägen var att knyta till sig Christian Zulian, en legendarisk vinmakare med sofistikerad smak. Hans filosofi märks tydligt i Bolla Le Poiane Ripasso 2017. Vinet filtreras naturligt och har inget restsocker, helt enligt Christians devis att bra viner inte behöver dölja sig bakom sötma.

Bolla Le Poiane Ripasso är gjort med stor omsorg och enorm hantverksskicklighet. Tradition och autenticitet är viktigt men också innovation och utveckling, för att tillgodose konsumenternas ökande kunskap och krav på vad ett gott vin ska vara.

Bolla Le Poiane Ripasso görs på lokala italienska druvsorter. Det innehåller 70% corvina- och corvinone-druvor, 20% rondinella och 10% molinara. Druvorna plockas för hand i oktober och kommer från de bästa vingårdarna som är belägna på böljande kullar, 250 – 350 meter över havet. Vid första jäsningen blir vinet torrt och friskt. Efter några månader genomgår det ytterligare en jäsning med pressrester från Amarone-tillverkningen – vilket adderar till vinets kryddighet och komplexitet. Metoden kallas för Ripasso. Bolla Le Poiane Ripasso är torrt (sockerhalt 1,5 g/l) eftersom allt socker fått jäsa ut. Det i sin tur gör att vinet inte behöver filtreras och att alla naturliga smaker bevaras. Ett ovanligt tillvägagångssätt i Valpolicella. Vinet lagras på fat i två år och avslutningsvis på flaska i ett år. Tonerna är kryddiga i stilen med inslag av mörka körsbär, nejlika, mörk choklad och viol. Avslutningen är elegant med toner av lakrits och en snygg karaktär från faten.

Bolla La Poiane Ripasso serveras till chark och hårda lagrade ostar, vilt och annat kött och till sommarens alla goda grillrätter.

Bolla Le Poiane Ripasso 2017 finns att hitta här.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.