Kexfabriken fyller 130 ar

Kexfabriken fyller 130 år!!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Kexfabriken i Kungälv fyller 130 år

älskad Baddare bakas dagen till ära

Kexjätten i Kungälv, Göteborgs Kex, fyller 130 år och det ska såklart firas ordentligt. Förutom festligheter för personalen så bjuds också kunderna in till firandet. I Bräckboden kommer ett efterlängtat bakverk att säljas – klassikern Baddare.

Som en tidig julklapp till sina kunder bakar nu Göteborgs Kex återigen de efterlängtade Baddarna. Godsakerna bakas bara vid enstaka tillfällen och firandet av bolagets jubileum är ett ypperligt tillfälle att kunna erbjuda kunderna dessa favoriter.

Vi vill fira vårt jubileum med våra medarbetare men också tillsammans med våra kunder. Det mest efterfrågade bakverket är just våra Baddare och det känns väldigt roligt att kunna erbjuda Baddare så här innan jul. 400 000 Baddare ska bakas och första försäljningsdag i Bräckboden är fredag den 14 december, säger Ulrika Sten, Kommunikationschef på Orkla Confectionery & Snacks Sverige.

Göteborgs Kex grundades år 1888 som en reaktion på de höga importtullarna av utländska kex och kakor som fanns. Grundaren Carl Leopold Berggren, vars brittiska hustru saknade sina goda engelska kex i det nya hemlandet, ansåg att det borde finnas en marknad för svenska kex. Han rekryterade med viss övertalning en skotsk kexexpert att komma till Kungälv och ansvara för driften i den nya fabriken. Med sig hade experten fem bagare. Den 13:e december 1888 provbakades de första kexen.

Sedan 1888 har en mängd olika kex passerat revy; Albert, Party, Mormors Ringar, Farmors Gräddfyllda och Japsy. Ballerina dansade in i butikshyllorna redan 1963 och har sedan dess, jämte Guld Marie, varit ett av de mest älskade och sålda kexen. Det bakverk som skapar mest uppståndelse är dock Baddaren.

 

Källa:

Orkla Confectionery & Snacks Sverige

 

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.