annons

Cajsa Warg-prisets jury 2024. Övre raden, från vänster: Dorotea Malmegård, Lotta Lundgren (Foto: Ylva Sundgren), Emil Beer, Sahar Sorati. Nedre raden, från vänster: Björn Werner, Elin Ingves Pyk, Lotta Kühlhorn (Foto: Sören Vilks)
Cajsa Warg-prisets jury 2024. Övre raden, från vänster: Dorotea Malmegård, Lotta Lundgren (Foto: Ylva Sundgren), Emil Beer, Sahar Sorati. Nedre raden, från vänster: Björn Werner, Elin Ingves Pyk, Lotta Kühlhorn (Foto: Sören Vilks)

Juryn som väljer

årets bästa kokbok

Cajsa Warg-priset, ett nyinstiftat litteraturpris som ger 100 000 kr och äran till årets bästa kokbok, har en jury bestående av sju medlemmar som ska kora vinnaren. Bland dem finns matprofilen Lotta Lundgren, krögaren Dorotea Malmegård och Emil Beer från humorgruppen I Just Want To Be Cool.

Priset syftar till att premiera kvalitativa kokböcker, göra det lättare att hitta de bästa titlarna och lyfta det goda samtalet om mat. Den första vinnaren av priset kommer att presenteras den 11 november 2024.

Juryns uppgift är att bedöma fem nominerade kokbokstitlar utifrån kriterier som originalitet, recept, stil, form/bild, användarvänlighet och förmåga att skapa matglädje. Titlarna väljs ut av en urvalsjury, och alla som gett ut en kokbok på svenska, inklusive utländska förlag med svensk originalutgivning, kan anmäla sina böcker till priset via Cajsa Warg-prisets hemsida senast den 13 september 2024.

Bakom priset står bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen, som representerar alla som producerar mat och dryck i Sverige.

Medlemmarna i juryn inkluderar:

  • Lotta Lundgren, matskribent, programledare och författare.
  • Emil Beer, medlem i humorgruppen I Just Want To Be Cool, youtuber och författare.
  • Dorotea Malmegård, krögare och restaurangägare.
  • Elin Ingves Pyk, VD på Sevan och utbildad kostekonom.
  • Björn Werner, frilansande kritiker och kulturskribent.
  • Lotta Kühlhorn, formgivare med ett stort antal kokböcker i sin portfolio.
  • Sahar Sorati, kommunikationsstrateg och matälskare med särskilt intresse för det persiska köket.

Cajsa Warg, författare till den inflytelserika kokboken ”Hjelpreda I hushållningen för unga Fruentimber” från 1755, anses vara en föregångare inom svensk matlagningskonst och har inspirerat generationer av kockar och matentusiaster.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.