15953175042895752871358785799496-01

Ju rödare gubbar – desto nyttigare!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Våra svenskodlade bär har många nyttofördelar. Men särskilt intressanta är de kraftigt färgade bären.

De flesta av oss äter som regel för lite fibrer, mycket mättat fett och socker vilket är tufft för kroppen som dessutom ska hantera miljögifter och kemiska reaktioner som gör att det bildas biologiska ämnen som kallas fria radikaler och påverkar våra celler och gener negativt. För att skydda sig mot fria radikaler använder kroppen sig av olika antioxidanter. Antioxidanter motverkar oxidativ stress i kroppen och är ett knippe nycklar som passar i olika lås.

– Det finns ett brett spektra av forskningsrapporter om bär och deras hälsoegenskaper. Vid ett stort internationellt bärsymposium 2019 med forskare från hela världen, presenterades bland annat humanstudier som visar att konsumtion av blåbär och jordgubbar kan balansera insulinproduktion i kroppen och även påverka kognition, berättar Kimmo Rumpunen, forskare och växtförädlare vid SLU.

– Nya rön visar också att bärens innehåll av polyfenoler har mycket positiv effekt på tarmbakteriernas sammansättning och även tarmskyddet. Ett återkommande ämne under seminariet var om vikten av att äta bär regelbundet liksom att det är viktigt att äta olika sorters bär. Nu finns det så mycket forskning tillgänglig att det viktigaste är att budskapet om vikten av att äta mer bär når ut till konsumenterna, säger han.

Jordgubbar innehåller många olika ämnen med antioxidativ verkan, särskilt olika polyfenoler som antocyaniner (det röda färgämnet), ellagsyra och vitamin C.

Inom gruppen polyfenoler finns naturliga färg- och bitterämnen. Fenoler kan påverka såväl blodsocker, blodtryck, blodfetter, som immunsystem och inflammation, vilket har betydelse vid olika sjukdomar, inte minst hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

Innehållet av antocyaniner, ökar med mognadsgraden. Ju rödare bär desto mer antioxidanter innehåller det. Jordgubbar har studerats mycket men även andra bär med kraftig färg har visat sig ha samma goda effekt.

En klinisk studie som genomförts i Kanada och USA visar att ett dagligt tillskott av jordgubbar, ca 450 g kan minska oxidativ skada på det “onda kolesterolet” och därmed minska kolesterolets skadliga effekter på blodkärlen. Effekten förmodas bero på att jordgubbarna tillför olika antioxidanter.

Liksom hallon, björnbär och hjortron, är jordgubbar en mycket rik källa till ellagsyra. Ellagsyra har i åtskilliga laboratorie- och djurförsök visat kraftfulla anticarcinogena effekter mot bland annat levercancer, lungcancer och cancer i matstrupe. Nyligen har man i djurförsök även sett att ellagsyra motverkar hudskador av UV-ljus (i form av minskade skador på kollagen och minskad inflammation) vilket i sin tur minskar bildningen av rynkor. Hos jordgubbar finns ellagsyran både i kärnorna och i fruktköttet medan den hos hallonen mest förekommer i kärnorna. Men innehållet varierar också beroende på sort och olika miljöfaktorer.

Jordgubbar och hallon är särskilt rika på folsyra medan svarta vinbär och havtorn innehåller mycket C-vitamin och fibrer. Havtorn har mycket E-vitamin i sig. Blåbär och svarta vinbär är fulla av antocyaniner, det blå färgämnet som bland annat kopplas till positiva effekter på blodkärl.

En portion jordgubbar, 125 g, kan ge mer än rekommenderat dagligt intag, 75 mg, av vitamin C. Innehållet av vitamin C ökar med mognadsgraden, ju rödare jordgubbarna blir desto mer C-vitamin innehåller de också. Innehållet varierar hos olika sorter. Vid kyllagring av jordgubbar upp till tre dygn sjunker C-vitamininnehållet endast marginellt.

En portion jordgubbar ger en fjärdedel av dagsbehovet av folsyra. Folsyra är ett viktigt vitamin som bland annat behövs för bildningen av röda blodkroppar och för normal fosterutveckling under graviditeten. Innehållet av folsyra varierar hos olika jordgubbssorter men bevaras i stor utsträckning vid kyllagring.

Källor:
Översiktsartiklar av Kimmo Rumpunen, forskare och växtförädlare, SLU Balsgård samt artikel av Karstein Henriksen, odlingsrådgivare och Priscilla Hilton, läkare, båda verksamma i Norge.

relaterat

30 miljoner liter julmust – bryggeriernas uppskattade bidrag till det svenska julbordet
Juldryck

Bryggeriernas uppskattade bidrag till julbordet

Vi svenskar håller våra traditioner kära, inte minst gäller det julbordet. Här hittar vi historiska smaker som levt genom generationer, och störst av allt är julmusten som lockar såväl barn som vuxna.

O.P. Anderson Alkoholfri Snaps Mixpack – en ny snapstradition är född
Alkoholfritt

En ny snapstradition är född

Nu ser O.P. Anderson Alkoholfri Snaps dagens ljus, en nyhet som har för avsikt att stärka gemenskapen kring våra dryckestraditioner oavsett om man väljer alkohol eller inte.

Snabb middag med färdigskurna svenska rotfrukter
Matlagning

Snabb middag med färdigskurna rotfrukter

Rotfrukter är gott, hälsosamt, klimatsmart och växer dessutom perfekt i svensk jord. Nu lanserar grönsaksexperten Apetit Svenska rotfrukter, smidigt färdigskurna rotfrukter från södra Sverige.

Sverigepremiär för systrarna Delevingnes prisbelönta prosecco
Vin

Sverigepremiär för prisbelönt prosecco

Della Vite Superiore Prosecco D.O.C.G är en prisbelönt och hållbart producerad prosecco skapad av systrarna Chloe, Poppy och Cara Delevingne, och lanserades i Sverige den 22 november.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.