annons

Italienska Salento – pitoresk hälsodröm i barockstil

Vid sydspetsen av Italien, i ett långsträckt kustlandskap längst ner på den italienska stövelns hälsida, återfinns Apulien – ett område alltför stort och rikt på karaktärsdrag för att kunna beskrivas på några få rader. Regionen utgör istället en färgstark mosaik av olika särdrag, omgiven av ett glittrande hav, och är begåvat med en historia och natur som måste upplevas i etapper, steg för steg. Bara då kan man i verklig mening komma att uppskatta denna underbara del av världen.
Det är längst ner i söder av Apulien – eller Puglia på italienska – som man hittar den del  av Italien som bär namnet Salento, närmare bestämt vid den italienska stövelns klack. Här finns i sin tur flera provinser, däribland provinsen Lecce – som ligger allra längst ut i havet på klacken. Provinsen består av inte mindre än 99 kommuner och är känd för sin rika förekomst av barockarkitektur, däribland staden Lecce, kallad Söderns Florens på grund av de många byggnaderna från barockens tid.

Taralli on the wood table,Traditional Italian snack from Puglia

Taralli on the wood table,Traditional Italian snack from Puglia


Italian Regional dish with pasta and turnip tops on green glass table

Italian Regional dish with pasta and turnip tops on green glass table


De senaste åren har Salento blivit den mest betydelsefulla turistdestinationen i Italien, tack vare sina viner och sin gastronomi, orörda landskap och det kristallklara havet, samt alla de nöjen Salento bjuder på.
Det är också en känslomässig resa genom Salento som träder fram i denna text, när vi reser mellan kust och inland. Vi kommer ta er med till tre orter, alla nära sammankopplade: Leverano, en jorbruksby fem kilometer från havet, Porto Cecareo, en strandort känd för sitt hav och sitt landskap som påminner om Maldiverna, och till sist den närbelägna staden Porto Selvaggio, där stranden blir till vilda klippor.
Att nå detta sagolandskap är enkelt. Bara 39 kilometer bort, i staden Brindisi, ligger Salentos lilla flygplats, dagligen trafikerad av flygplan till och från Rom, Milano och många andra platser i Europa.
Vår resa kommer att ta dig med genom oförstörd natur, historiska städer som ligger utströdda likt en virkad bordsduk över landskapet, och en matkultur som bjuder på ekologiska produkter, färsk fisk, utsökta viner och olivoljor.
Vi börjar i Leverano. Väl där upptäcker du, precis som i hela Salento, värdet av tid. Här rör sig livet långsamt framåt, tiden är helig och den låter oss odla våra relationer. Det finns alltid tid för att njuta en iskaffe med mandelmjölk, en traditionell dryck karaktäristisk för området, i skuggan av de många barockbyggnaderna. Livsstilen är typisk för medelhavsregionen, med hälsosam mat på bordet.
Leverano ligger några kilometer bort från staden Lecce, barockens huvudstad i Salento, där du kan upptäcka dess pittoreska och mycket vackra gamla stadsdel, full av smågator som flätas samman med varandra och ger liv åt de små torg som benämns ”corti”, alla överblickade av stadens gamla hus. Där finns också en ålderdomlig klocka, belägen framför Roma-torget, som vrids upp för hand av herr Antonio. Inte långt därifrån, på en liten gammal gata, står det stora tornet av Fredrik II, en påminnelse om de utländska krafter som en gång dominerat södra Italien.
Vingårdar, olivoljekvarnar, lantgårdar, gårdshus och stugor och det nya Mebimport, ett hantverksbryggeri för öl, är några av detta områdes juveler. Och bara några steg från de vidsträckta fälten med olivträd finner du broderihantverk och pågående anrättning av färsk pasta.
Vi tar oss från Leverano till Porto Cesareo, bara några kilometer bort, vid det joniska havets stränder. Porto Cesareo är en fiskeby i hjärtat av det skyddade havsområdet, där sällsynta växtarter gror. Här finns vit sand, kristallklart vatten, vildmark och en skyddad regionalpark, full av träd och doftande plantor. Åtta kustnära vakttorn i trakten står kvar, från vilka man genom historien har hållit utkik efter främmande inkräktare.
De många färglada små träbåtarna som trängs i havet nära Kaninön liknar närmast en tavla. Och för den som älskar historia är det fullt möjligt att passa på att besöka de forntida romerska pelarna som finns på havsbottnen i det djupa havet. Det är bara att sluta ögonen, för att se framför sig alla de främlingar som kommit långväga ifrån till kusten vid Porto Cesareo. En magi likt ingen annnan.
Lite längre söderut längs kusten ligger Porto Selvaggio. Den resernär som där stannar till vid Pajara del Capitano kan räkna med att hänryckas av dess förtrollande karaktär. Här vilar en stor spunnulata under olivträden, en slags naturlig bassäng som uppstår i en klippa där saltvatten möter dagvatten.
Här finns också en typisk slags lantliga byggnader som går under namnet trullo eller pajara. En av dessa har nyligen blivit renoverad för att bli hem för de turister som söker efter ett luxuöst boende mitt i vildmarken. Denna trullo ligger vackert belägen vid kanten av Porto Selvaggio och naturparksområdet Palude del Capitano, en kilometer söder om den populära strandorten Sant’Isidoro, och bara 800 meter från det Joniska havets överlappande stränder, som tillsammans formar den skyddade delen av Medelhavet.
09
 
 
Mitt bland tunnland av olivlundar och fikonodlingar stoltserar de idylliska marker som omger trullon. Här kan du bada i en egen naturlig källa och dyka ner i en pool perfekt för den tidiga morgonens andligt rengörande dopp, som ger själen nytt liv. Med sol hela dagen garanterar också det sötdoftande himlavalvet dig din alldeles egna, privata sollounge, bara ett litet skutt ifrån ett välfyllt kylskåp.
Trullon ifråga är en del av en fårlada, som omvandlats till en häpnadsväckande byggnad som rymmer upp till sex personer. Byggnaden består av två smakfullt inredda dubbelrum och ett rymligt vardagsrum med utsikt i båda riktningarna över lunderna, vilket kan göras om till ett tredje sovrum. Badrummet är utformat som ett hamam-bad i form av en tillbyggnad i anslutning till vardagsrummet, och är utrustat med en lyxig regndusch och djupt badkar för att kunna ge den perfekta, marockanska badupplevelsen.
För att ta sig till sevärdheter i trullons omgivningar är det bäst att hyra en bil för att få ut mesta möjliga av de vidsträckta ytorna. Sant’Isidoro är beläget bara en kilometer bort och bjuder på en återkommande frukt- och grönsaksmarknad, liksom två-tre välsorterade, stora mataffärer. Där kan du också köpa den typiska, båtformade bakelsen pasticciotto, fylld med vaniljkräm, vid ett av alla de konditorier som återfinns på strandorten. Reser du längs med kusten åt andra hållet, kommer du till Santa Caterina med sin exklusiva marina och utbud av både trendiga och traditionella barer och restauranger.
Om du behöver andas, få kontakt med dig själv och återfinna balansen i ett hälsosamt och sunt liv, så ska du resa till Apulien.
Text: Fabiana Pacella   (Fritt översatt av Ebba Persson)

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.