På Matsvinndagen uppmärksammas frukt och grönt med information, fakta och inspiration om hur vi kan minska svinnet.
En tredjedel av all mat som produceras hamnar aldrig i någons mage, och det är särskilt frukt och grönsaker som vi slänger. Anledningarna är många till varför det är viktigt att sluta kasta mat. Om man förvarar frukt och grönsaker på bästa sätt förlängs hållbarheten och det blir mer tid till att äta upp dem.
De flesta grönsaker och frukter trivs bäst i kylskåp, enligt Livsmedelsverket. Vissa kan dock få köldskador och bör därför förvaras svalt eller rumstempererat. Frukter och grönsaker skurna i små bitar ska förvaras i kylskåp.
Här är Livsmedelsverkets rekommendationer för våra vanligaste frukter och grönsaker.
Trivs i kylskåp
Frukter
Apelsin
Aprikos
Bär
Clementin
Kiwi
Mandarin
Melon
Nektarin
Persika
Plommon
Päron
Vindruvor
Äpple
Grönsaker
Blomkål
Broccoli
Brysselkål
Champinjon
Färska örter
Gul lök
Groddar
Kål
Morot
Palsternacka
Purjolök
Rödbetor
Rödlök
Vitlök
Trivs i rumstemperatur
Frukter
Banan
Citron
Lime
Mango
Grönsaker
Aubergine
Avokado
Basilika
Gurka
Paprika
Tomat
Zucchini (squash)
Trivs i mörker
Potatis
Potatis är lite speciell. Den ska förvaras mörk och svalt, 12-15°C. Lägg den i en påse som inte släpper in ljus. Om potatisen ryms i kylskåpet kan du ha den där, annars i hemmets mörkaste och svalaste plats. Det kan vara ett skafferi, skåp eller förråd där temperaturen är lägre än rumstemperatur.