fbpx

Hur går ett ”riktigt” chipstest till? #krispigafakta från Estrella

 

Många titulerar sig (skämtsamt?) som chipsexperter, men hur går ett ”riktigt” chipstest egentligen till? Estrellas produktutvecklare hjälper dig att utvärdera potatischips på proffsnivå. Tanka ner chipstestarguiden!

Vi får många förfrågningar från personer som vill ingå i diverse smakpaneler och i den digitala djungeln dyker det upp allt fler konton som inriktar sig specifikt på att utvärdera snacks. Men hur testar man chips på en mer ”professionell nivå”? I våran chipstestarguide går vi igenom #krispigafakta och stegen för att testa chips på allvar. Slå dig ner med en påse Estrella Sourcream & Onion och tanka ner guiden! 

 

Här följer ett kort sammandrag! 

Steg 1: Utseende
Vi äter till stor del med ögonen och därför är det viktigt att fråga sig hur chipset ser ut. Hur är färgen? Är det en bra storlek? Hur är tjockleken? Syns potatisskalet som det ska? Är kryddan jämn? Framför allt: ser det gott ut?

Keep in mind att potatis är en naturlig råvara som växer i jorden. De kan se lite olika ut. Chips gjord på lagrad potatis ger exempelvis ofta lite mörkare chips än de gjorda på nyskördad potatis. Detta beror på sockerhalten i potatisen.

Steg 2: Doft
Lukta på chipset – vad känner du? Vissa chipskryddor doftar mycket och andra mindre. Kanske känner du någon oväntad underton? En stor del av smaksinnet sitter i näsan så doften på chipset och kryddan är viktig. Självklart ska påsen vara tät så att dofterna bevaras.

Steg 3: Smak
Låt detta ta tid! Du kan börja med identifiera bas-smakerna som sött, salt, beska, hetta, syrlighet och umami. Men det finns fler frågor att ställa sig: Hur är intensiteten i kryddan? Är smaken balanserad i det stora hela? Kommer smaken snabbt eller långsamt? Håller den i sig? Smakar den som namnet på produkten? Vilken eftersmak får du? Är potatisen framträdande eller timid? Allt detta och mycket mer ska utvärderas.

Steg 4: Textur
Texturen är otroligt viktig när det kommer till chips och det finns olika tekniker för att få fram eftersträvad textur. Ett grytfriterat chips är exempelvis hårdare än ett vanligt, och finräfflade är krispigare än släta. Estrella använder en egenutvecklad, patenterad teknik som ger krispigare chips.

Ställ dig frågor som: Är det krispigt, hårt, kexigt eller mjöligt? Får du en spröd känsla när du tuggar? Smälter det i munnen eller har det en fast textur? Detta är viktiga frågor för en chipsexpert.

Steg 5: Känsla i munnen
Slut ögonlocken och känn ordentligt. Är det saftigt eller torrare? Får du jobba med käkarna eller är det lättuggat? Är det en lagom storlek i munnen och funkar formen att tugga på? Det ska kännas bra att ha goda chips i munnen, så var noga med att ta in den samlade munkänslan.

Fler #KrispigaFakta

En riktig chipsexpert vet utöver provsmakningstekniker om vilka potatisar som gör sig bäst för chips. De vet vilken räffling som går bäst till vilken krydda, de vet hur olika enskilda smakelement kan uppfattas och mycket mer. Följ EstrellaSverige på sociala medier och tanka ner Chipstestar-guiden för fler #krispigafakta

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-post
Restaurang

#vartannatbord

Ett stort antal restauranger i Stockholm har på eget initiativ börjat boka vartannat bord på sina krogar. Uppropet #vartannatbord ska få fler personer att äta ute med en begränsad risk för spridning av coronaviruset.

Läs artikel
Notis

De omorganiserar för att möta krisen.

På grund av minskad orderingång ifrån exportmarknader, minskat antal mässor, events och provningar under den rådande corona-spridningen gör High Coast Whisky en omorganisation för att klara de nya förutsättningarna och förbättra sin likviditet.

Läs artikel

Nyhetsbrev.

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

Och ja, vi följer självklart GDPR. Trust us!