annons

Foto Pressbild
Foto Pressbild

Historiskt brännvin (!)

Från Vasaskeppet

Nu finns möjligheten att dricka världens äldsta sprit. VASA 1628 är ett brännvin som är återskapat av ett spritfynd som hittades i samband med bärgningen av regalskeppet Vasa. En välbevarad hemlighet med smak av anis och stor dos historia. Med hjälp av endast en liten droppe av originalet finns den nu på Systembolaget.

I 333 år låg Vasaskeppet på havets botten fram tills hon blir bärgad 1961. På skeppet hittade man då kanoner, rep, skelett och mynt. Men man fann även ett lite festligare fynd. Det var en helt intakt spritflaska i tenn. Den arkiverades som fynd nr #02559 och konstaterades vara världens äldsta bevarade sprit. En välbevarad hemlighet för allmänheten tills nu.

Foto VASA 1628

Chief Blender Daniel Borg har stått för återskapandet av spriten. Han är en av fyra personer som genom historien har fått smaka på originalet. Sedan 2018 har Daniel forskat på destillering på 1600-talet och med lukt- och smaktester och kemiska analyser lyckats ta fram ett recept som matchar originalet.
– Med hjälp av en droppe från världens äldst bevarade sprit har vi forskat på alkoholhalt, kryddningarna, sötma och mängden finkel. Redan 1962 gjorde man den första analysen av fyndet, men misslyckades då att ta reda på det exakta innehållet. Men vi har nu helt och hållet lyckats återspegla drycken i den välbevarade flaskan och resultatet är ett brännvin med smak av anis och inslag av ek, säger Chief Blender Daniel Borg.

Idén till denna unika produkt kommer ursprungligen från stiftelsen Vasa Rediviva som var med och möjliggjorde bärgningen av Vasa och som verkar för att bevara skeppet och fortsätta sprida den otroliga historien. En del av pengarna som försäljningen inbringar går tillbaka stiftelsen. För återskapandet, produktion och design står bolaget 1628 Brännewijn AB.

– Under 1600-talet hade brännvin ofta en medicinsk funktion, det var bra mot det mesta. Numera ser vi ju det lite på ett annat sätt. Vi rekommenderar att den serveras kyld som en snaps eller rumstempererad som en avec, men lämnar det upp till var och en, säger Jon Rönström, 1628 Brännewijn AB.

En första batch smyglanserades och släpptes på Systembolaget den 4 juli. Redan samma dag var allt slutsålt men nu släpps ytterligare flaskor för de som vill smaka på historien.

– Det är otroligt kul att se att intresset för VASA 1628 varit så stort. Just nu tittar vi på nya försäljningskanaler, för att sedan lägga in en högre växel med nya marknader och global etablering. Vi siktar på att ta detta svenska varumärke på en global resa och hoppas vi kommer längre än vad Vasaskeppet gjorde, fortsätter Jon Rönström.

Smakprofil VASA 1628, art. nr41312
Pris:
 499 SEK
Alkoholhalt: 33%.
Storlek: 700 ml
Doft: Rik och kryddig doft av anis, undertoner av vanilj.
Smak: Smak av anis och inslag av ek. Len och lite söt i smaken.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.