Här dricks mest Fairtrade-vin i världen
Vinplantage i Sydafrika. Foto: Fairpicture / Jodi Vindvogel

Här dricks mest Fairtrade-vin i världen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Sverige är det land i världen som konsumerar mest Fairtrade-märkt vin per capita. Under 2020 såldes närmare sex miljoner liter Fairtrade-vin.

När det gäller försäljningen av Fairtrade-märkt vin utmärker sig Sverige globalt. Svenskarna köper nästan dubbelt så mycket Fairtrade-vin per capita som britterna, de näst största konsumenterna.

– Svenskarnas val av Fairtrade-märkta viner gör verkligen skillnad för anställda på plantager i länder med utbredd fattigdom. Det är glädjande att så många konsumenter värnar en hållbar produktion där man tar hänsyn till både människa och miljö, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare på Fairtrade Sverige.

Efter en tid av sviktande försäljningssiffror för etiskt producerade sydafrikanska viner har Afrikas största vinland nu åter hamnat i fokus. Bland lanseringarna i september märks tre Fairtrade-märkta nyheter från Sydafrika: en röd och en vit box samt ett nytt rödvin på flaska.

Sydafrika är det land som exporterar mest Fairtrade-märkt vin i världen. Efter att apartheidregimen föll har landet haft stora exportframgångar av vin. Men situationen för de anställda är fortfarande svår.

– Det finns fortfarande problem med låga löner och stora svårigheter för de anställda att organisera sig fackligt. Anställda på vindruvsodlingar har generellt sett låga löner och de saknar ofta hälsovård och möjligheter till vidareutbildning, säger Hewan Temesghen.

Fairtrade-certifieringen innebär bland annat ett minimipris som ska täcka kostnaden för en hållbar vinproduktion och en Fairtrade-premie som odlarna eller de anställda själva bestämmer hur de vill använda. Den investeras exempelvis i skolor och sjukvård. Fairtrades kriterier för vindruvsodling innebär också begränsningar i användandet av jordbrukskemikalier och krav på att säsongsanställda och fastanställda har samma löneförutsättningar och samma arbetsuppgifter.

Utöver förnyat fokus för hållbart producerat sydafrikanskt vin märks även ett ökat intresse från Systembolaget när det gäller att bredda sortimentet av etiska viner i en högre prisklass. Förra året lanserades en malbec från Argentina med den högsta prislappen av de etiska vinerna. Det sydafrikanska syrah-vin som nu lanseras tillhör också den kategorin.

Till septembernyheterna hör också en vit malbec från Argentina – och Fairtrade-märkt rom från Mauritius som innehåller Fairtrade-certifierat socker.

relaterat

Storsatsning på veganskt från Orklas Anamma i höst
veganskt

Anamma storsatsar på veganskt i höst

Anamma kommer med tio produktnyheter i september och ger sig in i helt nya kategorier med växtbaserade frysta enportionsrätter, pajer och marknadens första veganska pirog.

Årets glögg från Saturnus avslöjad
Glögg

Årets glögg från Saturnus avslöjad

Varje år lanserar Saturnus nya innovativa och traditionella glöggsorter med och utan alkohol. Årets stora smaksatta nyhet är en alkoholfri vintermojito som kan drickas både varm och kall.

SodaStream lanserar smakerna BUBLY DROPS
Vatten

SodaStream lanserar smakerna bubly drops

Sedan 2019 äger PepsiCo kolsyremaskinstillverkaren SodaStream som nu inleder ett samarbete med ett annat PepsiCo-ägt varumärke, nämligen det amerikanska dryckesvarumärket bubly.

Exklusiv Bondflaska från Champagne Bollinger auktioneras ut på Bukowskis: Bollinger Moonraker Luxury Limited Edition 2007 med utropspris 55 000 kronor
mousserande

Exklusiv Bondflaska från Bollinger auktioneras ut

Den 30 september är det världspremiär av den nya James Bond-filmen ”No time to die”. I samband med premiären kommer ett unikt exemplar av Moonraker Luxury Limited Edition 2007 att auktioneras ut på Bukowskis den 6 oktober.

Tryffeltider med Zeta
Matlagning

Nu vankas det tryffeltider

Med sin komplexa smak är tryffel en fin smaksättare av många maträtter och livsmedel, men också en härlig krydda i sötsur balsamvinäger. Det bevisar nykomlingen i vinägerhyllan, Zeta Crema di Basamico Tryffel.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.