annons

Hanna Eriksson ar Sveriges basta kvinnliga sommelier 2018

Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

 

 

Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord. Hanna Eriksson, 27, från Köksbaren i Umeå kan efter en spännande final titulera sig som årets Lily Bollinger 2018 och därmed även som Sveriges bästa kvinnliga sommelier.

I finalen den 17 september gjorde finalisterna Victoria Andersson, Hanna Eriksson och Sofia Johansson upp om titeln Årets Lily Bollinger 2018, synonymt med Sveriges bästa kvinnliga sommelier. Hanna Eriksson, som förra året tog hem andraplatsen, utmärkte sig lite extra och kammade hem segern och kan därmed titulera sig som Årets Lily Bollinger 2018.

– Det känns otroligt kul att ha vunnit och jag är superstolt över mig själv. Det kändes mer stabilt i år än vad det gjorde förra året, även fast det såklart alltid är nerver som slår in när man väl står där på scenen. Att faktiskt ha vunnit känns helt bananas, säger Hanna Eriksson, Årets Lily Bollinger 2018.

 

Lily Bollinger Award instiftades av Bollinger och Arvid Nordquist för mer än tio år sedan med syftet att stimulera kvinnligt tävlingssommellerie och hedra minnet av den legendariska champagneänkan madame Lily Bollinger, som under flera decennier samarbetade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne.

– Att vinna Lily Bollinger Award är ett kvalificerat erkännande och Hanna Eriksson är en av Sveriges mest mångsidiga sommelierer. Att utses till Årets Lily Bollinger har inneburit en ordentlig skjuts i karriären för våra tidigare deltagare och jag ser fram emot att följa vår vinnare Hanna fortsatta karriär, säger Eva Nina Hammarskjöld, projektledare för Lily Bollinger Award.

 

 Så gick tävlingen till

Vinnaren Hanna Eriksson, Köksbaren i Umeå, och de två finalisterna Victoria Andersson, Thörnströms Kök i Göteborg, och Sofia Johansson, även hon från Köksbaren i Umeå, tävlade i momenten teori, skriftlig blindprovning, vinservering inför publik, muntlig blindprovning, ett quiz och att jämnt fördela en flaska champagne. Finalisternas prestationer bedömdes av en erfaren jury bestående av ordförande Fredrik Hierner (sommelier och Genereal Manager på MASH i Danmark samt sitter i styrelsen för didaktiska kommittén ASI), Karina Tholin (sommelier och restaurangchef Norrqvarn Hotell och Konferens), Eva Nina Hammarskjöld (sommelier och projektledare av Lily Bollinger Award), Misha Billing (universitetslektor i sommeliere vid Örebro universitet) och Beatrice Giese (produktchef för Champagne Bollinger med närmre 20 års erfarenhet inom dryckesbranschen).

Förutom titeln ”Årets Lily Bollinger” får vinnaren en utbildningsresa till det anrika champagnehuset Bollinger, en kaffeutbildning samt en Stålhästen-cykel. Cykeln symboliserar hur Lily Bollinger ständigt bevakade vingården på två hjul.

 

Årets vinnare :

Hanna Eriksson

Ålder: 27 år

Från: Umeå

Utbildning: Vinkällan dryckesutbildningar

Arbetar: Köksbaren i Umeå

 

Andra plats:

Sofia Johansson

Ålder: 27 år

Från: Uppvuxen i Sävar, bor i Umeå

Utbildning: Sommelierutbildning via Gastromerit samt en kandidatexamen i företagsekonomi

Arbetar: Köksbaren i Umeå

 

Tredje plats:

Victoria Andersson

Ålder: 36 år

Från: Uppvuxen i Floda, bor i Göteborg

Utbildning: Gustibus Wine and Spirit Academy

Arbetar: Thörnströms Kök, Göteborg

 

 

 

 

 

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.