Hampus Thunholm om konsten att blanda kaffedrinkar
Foto: Nigab

Hampus Thunholm om konsten att blanda kaffedrinkar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Under Week 43 by Licor 43 tog Hampus Thunholm, flerårig vinnare av Årets Bartenders’ Choice Awards, fram en signaturdrink för veckan.

Hampus är mest känd för att ha varit med och drivit den legendariska stjärnkrogen Fäviken, men också Svartklubben i Åre, Berns, L’avventura och Spesso. Nu är han aktuell med Röda Huset.

Vad är viktigt att tänka på när man blandar kaffedrinkar hemma?

– Jag ser ofta att många gör felet att använda på tok för mycket alkohol i drinkarna. Många gör till exempel en Irish Coffee på sex eller sju centiliter whiskey, vilket tar död på kaffesmaken. När jag själv blandar kaffedrinkar gör jag det på max fyra centiliter.

Vad tycker du är det mest förekommande misstaget som görs när det gäller att blanda kaffedrinkar?

– Att man höftar för mycket och använder för varmt kaffe direkt på kall is. Det är jätteviktigt med proportioner så att läsa recept och följa noggrant är ett bra tips. När jag gör drinkar så väger jag alltid allting på gram, för att det är då det blir som bäst.

Du har tagit fram en signaturdrink för Week 43 by Licor 43, berätta lite om hur du har tänkt kring den.

– Ja precis, man skulle kunna säga att det är en ljummen väldigt stor hot shot, eller en ljummen Irish Coffee. Men med sötman från Licor 43 då såklart. Hela tanken kring drinken är lyfta fram kaffet och vaniljlikören som den perfekta match det är. För denna drink hänger allt på temperaturen, eftersom om kaffet är för varmt så försvinner den goda smaken av Licor 43. Därför ska signaturdrinken helst serveras ljummen, omkring 42 grader varm. Med tanke på att det är en likörbaserad drink så har jag också valt att inkludera lakrits. Dels för att det enligt mig bidrar till ett torrt avslut i gommen. Salt är en otrolig smakhöjare, därför har jag också valt att salta grädden.

Hampus Thunholms fem tips till hemmabartendern

 1. Gör din research. För att bli riktigt bra på något krävs det att man är påläst, det gäller också för att blanda förstklassiga drinkar. Vad är det till exempel för kaffe du blandar din drink på? Det är skillnad på kaffe och kaffe, så se till du är påläst och välj en rost som passar till ändamålet.
 2. Nörda ner dig i YouTube och bra drinkböcker. Det finns gott om bra videoklipp, recept och tips att ta del av både på YouTube och i bra drinkböcker.
 3. Övning ger färdighet. Du måste göra fel en hel del innan du kan börja göra rätt.
 4. Tänk på temperaturen när du ska blanda kaffedrinkar. Om kaffet är för varmt så kommer du att ta död på många av de andra smakerna. Tänk också på att det funkar fint att göra kalla kaffedrinkar. Tips är att ta frukostbryggkaffet och spara till senare, då har du en fantastisk cold brew att blanda drinkar på under kvällen. Men använd då gärna kvalitetskaffe, för bästa resultat.
 5. Våga utmana dig! I grund och botten handlar det om att du måste våga ta ut svängarna och utmana dig själv för att utvecklas, både när det gäller din smaksäkerhet och kunskap.

Signature 43

Hampus Thunholm om konsten att blanda kaffedrinkar
Portioner 1 drink

Ingredienser
  

 • 3 cl Licor 43
 • 10 cl kaffe kvalitet
 • 2 cl lakritssocker
 • 2 cl irländsk whiskey
 • grädde lättvispad
 • flingsalt

Lakritssocker

 • 1 dl vatten
 • 1 dl socker
 • 4 g lakritspulver

Instruktioner
 

 • Gör lakritssockret genom att koka upp vatten med socker och lakritspulver. Låt sedan svalna.
 • Koka kaffet och låt svalna till omkring 42 grader. Blanda sedan Licor 43, kaffe, lakritssocker och irländsk whiskey.
 • Servera drinken i ett coupeglas, toppa med lättvispad grädde och strö en nypa flingsalt över grädden.
Skriv ut receptet

relaterat

Coca-Cola lanserar två nya smaker
läsk

Coca-Cola lanserar två nya smaker

Coca-Cola rivstartar året genom att lansera inte en – utan två nya smaker. Det är inga mindre än Coca-Cola Zero Sugar Lime och Coca-Cola Zero Sugar Koffeinfri.

OLW rivstartar det nya året med att lansera tre nyheter
Snacks

2022 inleds med ny hetta på snackshyllan

Nu lanseras årets första snacksnyheter från OLW – cheez doodles Deluxe Pecorino, Linschips Hickory Mayo och potatischipset Vegan Sourcream & Onion Chili Tingle.

Guinness 0.0 – en Guinness med allt utom alkohol
Öl

Guinness 0.0 – en stout utan alkohol

Med start 2022 lanseras Sveriges första alkoholfria stout i klassisk stil. Den börjar säljas i matbutiker under januari för att därefter lanseras på Systembolaget 1 februari 2022.

HelloFresh recept för en grönare jul
julmat

Recept för en grönare jul

För att uppmana svenskarna till att ta vara på julens rester har HelloFresh skapat fem goda recept baserade på resterna från julbordet – för att minska på julens matsvinn, och samtidigt skapa nya smaksensationer.

Helena Lyth inspirerar till amerikanskt julbak med Fireball
Matlagning

Inspirerar till amerikanskt julbak med Fireball

Julen står för dörren och så även julbaket och vinterdesserter. Inför årets högtid bjuder matprofilen Helena Lyth på ett recept med Fireballstekta äpplen serverade till glass och havrekakor.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.