annons

Guld-till-Svenska-presentationsbild_kallabordet

Guld till Svenska Kocklandslaget i Culinary World Cup!

Under torsdagseftermiddagen hölls den avslutande prisceremonin i Culinary World Cup i Luxemburg. Efter guldplaceringar i både Kalla Bordet och Varmköket korades det Svenska Kocklandslaget till segrare i den prestigefyllda tävlingen Culinary World Cup, eller matlagnings-VM för lag som är den inofficiella benämningen. Pallen delar de med Singapore som kämpade till sig en silverplacering och Norge som tilldelades brons.

Sverige började sin resa i Culinary World Cup med Kalla Bordet som ställdes ut den 24 november. Efter en guldplacering i detta moment var självförtroendet på topp inför Varmköket som de tävlade i den 26 november. Laget gick in i köken klockan 10.00 och serverade den sista rätten klockan 22.45. Med en timme kvar till första servering blev dessutom laget av med strömmen i köket, något som varade i ca 30 minuter. Detta påverkade dock inte lagmedlemmarna som körde på precis som om ingenting hade hänt.
– Vinsten är en enorm lagseger! Alla har stått upp för varandra och utfört vårt arbete som ett lag. Vi är så otroligt stolta att få sätta Svensk Gastronomi och alla våra fantastiska producenter av bra råvaror högst upp på prispallen. Vi har kämpat hårt för detta tillsammans och nu ska vi fira ordentligt! säger Fredrik Andersson, Team Manager, Svenska Kocklandslaget.

Domarna fanns under Varmköket hela tiden på plats i tävlingsköken. De plockade slumpvis ut fem tallrikar av varje rätt för bedömning. Domarna bedömer allt från ekonomi och hantverksskicklighet till organisation, team-work i köket och hur servicen flyter. Men självklart är det smak och presentation som värderas allra högst.
Under Kalla Bordet bedömde domarna de 26 rätterna enbart efter utseende och teknik, så kallad ”Visuell Smak”. Alla rätter presenterades kalla och täcktes med ett tunt lager gelé för att se perfekta ut under flera timmars domarbedömning. I år var sista gången det svenska laget ställde ut det Kalla Bordet, då momentet till OS 2020 kommer tas bort. Detta på grund av den enorma mängd svinn som momentet orsakar. Beslutet har tagits av tävlingsledningen efter stora påtryckningar av bland annat Sverige.

LAGUPPSTÄLLNING:

Team manager: 
Fredrik Andersson
Team captain:
Jimmi Eriksson
Kockar:
Anders Karlsson
Daniel Haynes
Henric Herbertsson
Ola Wallin
Konditorer:
Frida Bäcke
Josefin Gauffin
Kasper Kleihs
Sebastian Pettersson
Kalle Bengtsson
Commis:
Signe Åberg
Sara Danielsen
Louise Wass
My Segelström

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.