annons

Grönstedts Le National 2021 – 175 år av kvalitativ Cognac
Foto: Altia

Grönstedts Le National 2021 – 175 år av kvalitativ Cognac

Den 1 juni släpptes 2021 års version av Grönstedts Le National. Det är en premiumcognac med lyxigt somriga smaker som i år även lyfter det anrika varumärkets 175:e jubileum.

Den 1 juni släpptes 2021 års version av Grönstedts Le National. Det är en premiumcognac med lyxigt somriga smaker som i år även lyfter det anrika varumärkets 175:e jubileum.

Vissa traditioner är oförändrade, oavsett vad som händer i världen. En av dessa är att det varje år, i anslutning till Sveriges nationaldag, lanseras en ny Grönstedts Le National. Den populära cognacen lanserades första gången 2004 och har sedan dess i stort sett varje år kommit med en ny limiterad utgåva.

Årets Grönstedts Le National är varumärkets sätt att fira in det 175:e jubileumsåret. 1824 lämnade han sin hembygd Leksand och flyttade till huvudstaden och Gamla stan. Det var här han med sitt goda rykte och sina utmärkta kunskaper om dryck skapade ett imperium. Först titulerade han sig källarmästare på krogen och vinhandeln Stiernan på Österlånggatan, för att några år senare öppna JD Grönstedts & Co på Stora Nygatan 31. Året var 1846, när han för första gången sålde cognac med sitt eget namn på buteljen. Resten är historia.

Den vackra flaskan som huserar Grönstedts Le National 2021 ger oss via etiketten också en inblick i Johan Daniel Grönstedts vardag i Gamla Stan, Stockholm. Utifrån originalfoton har formgivare Arina Pauli skapat skisser av Stora Nygatan och den än idag identiska källarport som finns på husnummer 31.

– Johan Daniel Grönstedt är en viktig del av vårt lands dryckes- och kulturhistoria. Det är en bragd värd att hyllas och jag är stolt över att få förvalta hans livsverk och presentera årets Grönstedts Le National till svenska konsumenter. 2021 års utgåva är som tidigare en Fine Champagne där enbart druvor från de två mest exklusiva områden i Cognac får användas i destilleringen, säger Oskar Johansson, Brand Manager på Altia.

Grönstedts cognac tillverkas enligt hantverksmässig fransk tradition. Master Blender David Croizet skapar Le National av omsorgsfullt utvalda destillat från varumärkets paradiskällare belägen i hjärtat av regionen. Grönstedts Le National 2021 är en Fine Champagne Cognac med tydlig doft av ek och vanilj som möter smak av stenfrukt, passionsfrukt, vaniljkola och viss pepprighet.

Grönstedts Le National 2021 släpptes på Systembolaget den 1 juni i en limiterad och numrerad upplaga om 1 000 flaskor.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.