Grönsaker A-Ö med Paul Svensson
Foto: Charlie Drevstam

Grönsaker A-Ö med Paul Svensson

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Den prisbelönta kocken och författaren Paul Svensson är aktuell med boken Grönsaker A-Ö, lagom till våren då det spirar och växer för fullt i växthus och odlingstunnlar.

Är det någon vårgrönsak som du särskilt gillar?

– Rapsskott är en ny favorit som ofta kommer tidigt. Har varit väldigt tidig i år med den milda vintern. Man behandlar den som en grön sparris. Övervintrade grönsaker i jord är också nåt extra som palsternacka, jordärtskocka och svartrötter. De i kombination med det vilda som ramslök, löktrav och spansk körvel är våren för mig.

Är det dags att grilla snart? Vad kommer du att lägga på grillen?

– Oj, det blir allt från sparris, tomater, aubergine och kålrabbi.

Hur är det med grönsaksätandet i din familj? Vad gillar barnen?

– De gillar det mesta som vi odlar. De två äldsta äter det mesta medan den minsta är mer skeptisk. Alla typer av kål går hem. Morötter och tomater. Alla grönsaker med konsistens brukar funka. Därför är det viktigt att prova olika tekniker med varje grönsak för att se vad som går hem.

Många tycker det är tråkigt att bara vara mycket hemma och vänta ut viruset. Kan man passa på att laga något gott av grönsaker som både blir hälsosamt och lite festligt att äta/laga tillsammans?

– Passa på att utforska grönsakernas möjligheter genom att helbaka, svarva, fritera, ångsteka eller bara råmarinera. Hur en och samma produkt kan smaka så olika. För att skapa hälsa och njutning samtidigt så är kombinationen av lagat, rått och fermenterat i samma rätt är ett stalltips.

För mer information om boken, besök Bonnier Fakta.

relaterat

Först i världen med juligt smakkoncept
nikotinpåsar

Först i världen med juligt smakkoncept

Det hör inte till ovanligheterna att LYFT/LAB är först ut med nya smakkoncept och som en tidig julklapp till alla konsumenter introduceras en julinspirerad nyhet.

En mer klimatmedveten matsedel
Hållbart

En mer klimatmedveten matsedel

Nu lanserar Konsumentverket och Livsmedelsverket en mer klimatmedveten matsedel. För första gången har maträtterna klimatberäknats.

4 av 10 svenskar firar alkoholfri julafton, julmust är favoritdrycken
Trender

Fyra av tio svenskar firar alkoholfri julafton

En nubbe till sillen på julbordet är ett måste för många, men en ny Sifo-undersökning visar att mer än hälften av svenskarna helst dricker julmust på julafton och att hela fyra av tio svenskar kommer att fira en helt alkoholfri jul.

Julmeny signerad av Årets Kock 2020, Ludwig Tjörnemo
julmat

Laga julmenyn skapad av Årets Kock 2020

I år är inget vanligt år där julen kommer att firas med ett stort julbord och hela släkten på besök. I år blir det kanske färre gäster men mer tid att lägga kärlek på julmaten.

Perfekta Singletoncocktails för helgerna
Cocktails

Perfekta whiskycocktails för helgerna

Inför de stundande helgerna har Josephine Sondlo, bartender och tvåfaldig svensk vinnare i World Class (VM för bartenders), tagit fram tre cocktailrecept som sätter guldkant på firandet.

Så piffar du upp utomhusjulen – servera juliga smårätter i äggkartong
julmat

Så piffar du upp utomhusjulen

Att återanvända äggkartongen att servera i är ingen dum idé, tvärtom. Det kan vara både snyggt, klimatsmart och klokt ur smittsynpunkt.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.