annons

Grönsaker A-Ö med Paul Svensson
Foto: Charlie Drevstam

Grönsaker A-Ö med Paul Svensson

Den prisbelönta kocken och författaren Paul Svensson är aktuell med boken Grönsaker A-Ö, lagom till våren då det spirar och växer för fullt i växthus och odlingstunnlar.

Den prisbelönta kocken och författaren Paul Svensson är aktuell med boken Grönsaker A-Ö, lagom till våren då det spirar och växer för fullt i växthus och odlingstunnlar.

Är det någon vårgrönsak som du särskilt gillar?

– Rapsskott är en ny favorit som ofta kommer tidigt. Har varit väldigt tidig i år med den milda vintern. Man behandlar den som en grön sparris. Övervintrade grönsaker i jord är också nåt extra som palsternacka, jordärtskocka och svartrötter. De i kombination med det vilda som ramslök, löktrav och spansk körvel är våren för mig.

Är det dags att grilla snart? Vad kommer du att lägga på grillen?

– Oj, det blir allt från sparris, tomater, aubergine och kålrabbi.

Hur är det med grönsaksätandet i din familj? Vad gillar barnen?

– De gillar det mesta som vi odlar. De två äldsta äter det mesta medan den minsta är mer skeptisk. Alla typer av kål går hem. Morötter och tomater. Alla grönsaker med konsistens brukar funka. Därför är det viktigt att prova olika tekniker med varje grönsak för att se vad som går hem.

Många tycker det är tråkigt att bara vara mycket hemma och vänta ut viruset. Kan man passa på att laga något gott av grönsaker som både blir hälsosamt och lite festligt att äta/laga tillsammans?

– Passa på att utforska grönsakernas möjligheter genom att helbaka, svarva, fritera, ångsteka eller bara råmarinera. Hur en och samma produkt kan smaka så olika. För att skapa hälsa och njutning samtidigt så är kombinationen av lagat, rått och fermenterat i samma rätt är ett stalltips.

För mer information om boken, besök Bonnier Fakta.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.