Grilla hållbart, grilla Reko

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Vi svenskar älskar att grilla och gör det både ofta och gärna – men hur grillar man egentligen både gott och rätt? Att grilla så hållbart som möjligt handlar inte bara om att välja ekologiska råvaror. Därför presenterar Reko nu fem enkla tips!

1. Välj rätt grill

Välj gärna en kolgrill framför en gasolgrill. Gasol är en fossil petroleumprodukt och utsläppen innehåller koldioxid som påverkar klimatet negativt. Använd aldrig en engångsgrill. Engångsgrillar innehåller paraffin, men den största anledningen (och miljöboven) är aluminiumformen som kräver massor av energi vid tillverkningen vilket nästan alltid orsakar onödiga fossila utsläpp.

2. Var noggrann med kolen

En bra nyhet är att Naturskyddsföreningens miljömärkning ”Bra Miljöval” nu finns för grillkol. Märkningen har tillkommit eftersom mycket grillkol kommer från ohållbar eller illegal skogsavverkning och kan innehålla skadliga ämnen som kreosot, svavel och tungmetaller. Den miljömärkta grillkolen innehåller inga farliga kemiska tillsatser och kommer från kontrollerade avverkningar som tar hänsyn till djur och natur. Tillverkningsprocessen är energieffektiv och baserad på förnybar energi istället för fossilbränslen. Ett lätt val helt enkelt!

3. Så tänder du grillen 

Använd tändpapper och en eltändare. Tändvätska görs nästan uteslutande av paraffin som är en fossil oljeprodukt. När den förbränns bildas koldioxid som påverkar klimatet negativt. Dessutom är paraffin ett miljögift som, om det kommer ut i naturen, kan vara mycket giftigt.

4 Grilla rätt och gott!

Att välja ekologiska och KRAV-märkta råvaror är inte bara ett sätt att bry sig om miljön, det är även ett sätt att hålla koll på vad dina nära och kära faktiskt får i sig. Att det även är ett enkelt sätt att få maten att smaka bättre gör ju inte valet svårare. Väljer du att grilla Reko kyckling gör du inte bara naturen en tjänst, du får dessutom något särdeles saftigt och gott på tallriken. Kom även ihåg att alltid försöka välja grönsaker som det är säsong för.  

5. När du grillat klart

Undvik onödiga kemikalier när du gör rent. Använd istället en enkel stålborste. Glöm inte att källsortera som vanligt, kolet hamnar i ”brännbart”.

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.