Ett te-smaksatt öl låter kanske lite märkligt, men Gotlands Bryggeris senaste släpp på S:t Hans Fat har sting, mustiga maltinslag och lätt sötma trots låg alkoholprocent.
Thé Ale är ett nytt påhitt av på Gotlands Bryggeri. Brygden tar sin inspiration från den brittiska ölstilen Mild Ale, med den stora skillnaden att smak och beska framförallt kommer från te. Brygden bjuder på både kropp och smak som långt överstiger vad man kan förvänta sig av ett öl med en alkoholstyrka på endast fyra procent.
– Tesorten Assam bjuder på en maltig och mustig karaktär medan Gun Powder bidrar till mer örtiga och kryddiga toner. Till det har vi valt maltsorten Maris Otter. Det gör att vi får ett fylligt och smakrikt öl där teet bidrar till en strävare beska som dröjer sig kvar, säger Joakim Eneqvist, Produktutvecklingschef på Gotlands Bryggeri.
Thé Ale är en brygd som med fördel lämpar sig att avnjutas tillsammans med mat tack vare sin smakrika profil och sträva beska.
– Örtigheten och kryddigheten från teet gör att ölet passar utmärkt till rätter med vitt kött, rå fisk som t ex sashimi, eller lättare vegetariska rätter. Men den sträva beskan gör att man faktiskt också kan matcha ölet med lite tuffare mat, som man normalt skulle välja ett tanninrikt rött vin till.
Inspirationen kommer från den brittiska ölstilen Mild Ale, som traditionellt är lätt humlad med låg alkoholstyrka.
– Vi var i London på inspirationsresa och besökte där en ölfestival för Real Ale-bryggerier. Där noterade vi att man istället för att smaksätta med citrusfrukt och liknande, som moderna hantverksbryggerier gärna gör, använde man te. Det tyckte vi var intressant, så direkt när vi kom hem började vi experimentera för att se hur vi kunde använda det, säger Joakim Eneqvist.
Gotlands Bryggeri är stolta över resultatet och förväntansfulla att få ut till de få utvalda krogar och restauranger som erbjuder bryggeriets provbrygder, under namnet S:t Hans Fat.